Newsflash
Știri

PRIMER: explicații pentru părinți cu privire la criza de antipiretice

de Florentina Ionescu - dec. 20 2022
PRIMER: explicații pentru părinți cu privire la criza de antipiretice

Presa din România a semnalat discontinuități în ceea ce privește produsele pediatrice destinate tratării febrei (antipiretice) din infecțiile acute de sezon.

Dr. Dragoş Damian, director executiv al Patronatului Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER), a transmis ieri o informare în care face precizări despre antipiretice.

„Legat de problemele semnalate de presă cu privire la discontinuitățile produselor pediatrice destinate tratării febrei (antipiretice) din infecțiile acute de sezon – ibuprofen și paracetamol – vă rog să primiți o serie de explicații și recomandări pentru părinți din partea PRIMER - Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România”, a transmis dr. Dragoș Damian.

copil situatie rujeola romania 17 iulie 2020

Discontinuitățile semnalate de părinți cu privire la aprovizionarea cu soluțiile pediatrice de ibuprofen și paracetamol au cauze legate de deficiențe de disponibilitate la nivel mondial a materiilor prime (substanța activă, excipienți) și materialelor (recipiente, mensuri, lingurițe, etc.) utilizate în fabricație, precizează reprezentanții PRIMER în aceeași informare. 

Citiți și: Finanțare prin PNNR pentru Spitalul Clinic „Pius Brînzeu” din Timișoara 

Consumul de soluții pediatrice antipiretice a crescut exponențial în ultimele luni din cauza sezonului sever de infecții acute ale căilor respiratorii (IACR), ajungându-se în cazul celor două produse utilizate pe scară largă, ibuprofen și paracetamol, la un consum cu peste 50% mai mare față de perioada similară a anului 2021 (tabel). A fost depășit chiar și consumul de dinainte de perioada de pandemie, arată sursa menționată. 

tabel primer paracetamol si ibuprofen
Sursa: PRIMER

 

Cu toate că producătorii au pus în vânzare cantități mult mai mari decât în anul precedent și chiar mai mari decât în 2019, consumul susținut a dus la disparitia acestor medicamente (ibuprofen și paracetamol).

„Cererea mult mai mare nu a putut fi acoperită prin livrări suplimentare din cauza problemelor apărute la nivel global: a) capacități de producție finite, care nu pot fabrica volume suplimentare; b) lipsa unor precursuri și intermediari chimici din care se fabrică aceste preparate; c) restricțiile intermitente în livrarea substanțelor active (fabricate în marea lor majoritate în China); d) costurile în creștere ale materiile prime și materialelor, de exemplu, kilogramul de paracetamol s-a scumpit de 12 ori; e) planificări de producție eronate, bazate pe consumul scăzut din 2021, etc.”, explică reprezentanții Patronatului Producătorilor Industriali de Medicamente din România.

Din păcate, în România penuria a fost agravata de faptul că sunt solicitate cu predilecție anumite mărci comerciale de ibuprofen și paracetamol, deși în farmacii există înlocuitori sub alte denumiri, care conțin aceeași substanță activă, având aceeași calitate, eficiență, siguranță și gust plăcut, care sunt chiar mai ieftine.

În acest moment există la desfacere cantități destul de importante de produse pediatrice pe bază de ibuprofen și paracetamol, care se comercializează sub diferite denumiri comerciale, este important să se ceară sfatul medicului și farmacistului pentru găsirea variantelor de înlocuitori.

În următoarele luni vor fi livrate lunar circa 200.000 de flacoane pediatrice de ibuprofen și paracetamol pe lună, atât fabricate în România, cât și de la export, așadar problema își va găsi rezolvare la începutul anului 2023.

„Facem un apel respectuos la părinți să nu facă stocuri din aceste produse, întrucat situația de criză riscă să se agraveze. În plus, aceste produse au un timp de valabilitate limitat, de obicei 2 ani, iar după deschidere pot fi utilizate în siguranță timp de maximum una-două luni”, au transmis reprezentanții PRIMER.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe