Newsflash
Știri

PRIMER, în discuții cu Ministerul Sănătății și Agenția Națională a Medicamentului

de Florentina Ionescu - ian. 11 2023
PRIMER, în discuții cu Ministerul Sănătății și Agenția Națională a Medicamentului

Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România a discutat cu reprezentanții Ministerului Sănătății și ai ANMDMR.

Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER) a avut în cursul zilei de ieri, 10 ianuarie, o discuție cu reprezentanții Ministerului Sănătății și Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale pe marginea discontinuităţilor medicamentelor care conțin ibuprofen, paracetamol, antivirale (oseltamivir) și antibiotice (amoxicilină + acid clavulanic). 

medicamente

La această întâlnire au fost prezenți aproximativ 20 de producătorii locali şi internaţionali de medicamente care au confirmat cu cifre concrete că există suficiente stocuri din aceste preparate, inclusiv din variantele pediatrice, se arată într-un comunicat de presă de pe site-ul AGERPRES.

De asemenea, s-a explicat că toţi fabricanţii de medicamente au crescut producţia acestor preparate încă de anul trecut tocmai pentru a face mai bine faţa cererii.

Consumul lunar de soluţii pediatrice de ibuprofen în noiembrie şi decembrie a fost de circa 550.000 de cutii, cel de soluţii pediatrice de paracetamol de circa 300.000 de cutii, iar cel de paracetamol tablete de aproximativ 1,2 milioane de cutii, în creştere cu circa 50% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2021.

Capacitatea lunară însumată de desfacere a producătorilor locali şi internaţionali de medicamente este de peste 600.000 de cutii de soluţie pediatrică de ibuprofen, peste 500.000 de cutii soluţie pediatrică de paracetamol şi de peste 2 milioane de cutii de paracetamol tablete, o capacitate aşadar suficientă pentru acoperirea nevoilor din sezon, se arată în comunicatul PRIMER.

„S-a subliniat încă o dată nevoia de comunicare corectă în ceea ce priveşte existenţa foarte multor mărci care conţin substanţele amintite şi recomandarea ca atunci când o marcă de medicament nu se găseşte într-o farmacie să se accepte cu încredere sfatul farmacistului pentru un înlocuitor. În industria farmaceutică nu există standarde diferite, toate medicamentele, indiferent de demunirea comercială, conţin aceeaşi substanţă activă cu eficienţa, calitate şi siguranţă dovedite. Un alt aspect important care a fost menţionat în întâlnire a fost acela de a se comunica cu privire la evitarea achiziţionării şi stocării din panică a acestor produse, fapt care ar putea conduce la discontinuităţi reale. Există stocuri suficiente în aşa fel încât nu este necesară achiziţia şi utilizarea decât în caz de nevoie şi, desigur, doar la sfatul medicului, obligatoriu în cazul antiviralelor şi antibioticelor. Aceste întâlniri vor continua, săptămânal dacă este nevoie, pentru a avea în permanenţă o imagine asupra stocurilor de medicamente şi a cantităţilor suplimentare care trebuie să fie fabricate”, se arată în informarea semnată de dr. Dragoş Damian, director executiv al PRIMER.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe