Newsflash
Internaționale

SUA: criză de analgezice și de antitermice pentru copii

de Dr. Roxana Dumitriu-Stan - dec. 16 2022
SUA: criză de analgezice și de antitermice pentru copii

Creșterea numărului de cazuri de infecţii pediatrice cu virusul gripal și cu virusul sinciţial respirator, în paralel cu pandemia de COVID-19, a însemnat o cerere mai mare pentru analgezice și antitermice.

international1

Stocurile farmaciilor sunt afectate, în ciuda eforturilor de aprovizionare. Companiile producătoare încearcă să răspundă tuturor solicitărilor și direcţionează produsele spre zonele cu stocuri deficitare. Medicii pediatri americani citaţi de CNN sfătuiesc părinţii cum să aibă grijă de copiii lor chiar și în lipsa acetaminofenului sau ibuprofenului.

Ei transmit că, în primul rând, temperatura nu trebuie scăzută întotdeauna, mai ales dacă micuţii se simt bine. Pentru copilul cu febră, dar cu o stare generală bună și care se alimentează și bea lichide, administrarea de antitermic nu este necesară. Pentru copiii cu vârsta de peste 2 luni, nu există o valoare exactă de la care febra trebuie tratată. Nu la fel stau lucrurile cu bebelușii sub 2 luni, la care temperatura peste 37,8 grade Celsius poate fi considerată motiv de îngrijorare și necesită consult medical.

Alt factor care condiţionează tratamentul și evaluarea mult mai atentă a febrei la copil este statusul privind vaccinările – există mai multe motive de îngrijorare în cazul celor care nu au schema de vaccinare la zi, spre deosebire de cei care sunt vaccinaţi, inclusiv împotriva gripei și, dacă vârsta le permite, a COVID-19.

Regula generală este că febra care durează peste cinci zile necesită evaluare obligatorie. Desigur, în cazul în care copilul este apatic sau are dureri la nivelul sinusurilor sau la nivelul urechilor, tratamentul antitermic trebuie iniţiat obligatoriu.

Alte recomandări

Întrucât medicamentele sub formă de soluţie orală, care se administrează tipic copiilor, nu se mai găsesc în farmacii, specialiștii recomandă administrarea supozitoarelor ca alternativă. Există și anumite lucruri care nu trebuie făcute sub nicio formă: aspirina nu trebuie administrată copiilor sub 18 ani. Aspirina administrată copiilor într-un episod viral a fost asociată cu o boală rară și severă, denumită sindromul Reye, care determină edem hepatic și cerebral.

De asemenea, nu sunt recomandate băile reci în cazul copiilor cu febră. Pot fi aplicate comprese reci la nivelul frunţii sau la nivelul cefei ori axilei pentru a atenua disconfortul resimţit.

 

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe