În contextul pandemiei de COVID-19, asistențiilor medicali și moașelor din Filiala București a OAMGMAMR li se oferă consiliere, suport psihologic și formare profesională continuă.
Profesioniștii din îngrijirile de sănătate (asistenții medicali generaliști, moașele și asistenții medicali) din prima linie, care luptă zi de zi împoriva COVID-19, se confruntă cu provocări profesionale deosebite, dar și cu niveluri mai mari de stres ocupațional, iar studiile confirmă acest lucru.
Reprezentanții filialei București a Ordinului Asistenților Medicali generaliști, Moașelor și Asistenților medicali din România (OAMGMAMR) vin în întâmpinarea nevoilor membrilor săi prin articole pe teme de psiho-educație și comunicare săptămânale, publicate în revista online a filialei București eAsistent.ro.
Totodată, potrivit unui comunicat al OAMGMAMR remis redacției, începând din 30 iulie 2020, vor fi lansate mai multe evenimente online de tip webinar.
Webinariile care vor fi organizate au ca obiectiv principal formarea unui bagaj de cunoștințe și aptitudini necesare pentru gestionarea stresului, eficientizarea personală și profesională, precum și comunicarea.
„Filiala București a Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România este tot timpul alături de membrii săi. Prin acest serviciu-suport (Psiho Assist, serviciul de suport și consiliere psihologică telefonică și online, lansat încă din luna mai – n. red.) am dorit să venim în întâmpinarea unor posibile probleme pe care le pot întâmpina colegii noștri aflați atunci ca și acum în linia întâi în lupta cu noul coronavirus”, a declarat Carmen Mazilu, președintele Filialei București a OAMGMAMR.
Potrivit acesteia, să fii asistent medical sau moașă, în spital, în ambulator sau într-un cabinet medical în această perioadă este o adevărată provocare.
„Îngrijirile de sănătate acordate oamenilor sănătoși sau bolnavi, în general, reprezintă o misiune dificilă care necesită cunoștințe, abilități deosebite și o vocație «de a face bine». În timpul acestei pandemii situația de fapt devine din ce în ce mai complicată, nivelul de stres este accentuat, oboseala și chiar starea fizică a colegilor noștri este afectată”, a adăugat Carmen Mazilu.
Președinta Filialei București a OAMGMAMR a explicat că a cooptat în proiectul Psiho-Assist o echipă de psihologi dedicați, care să poată ajuta, cu competențele lor, toți asistenții medicali sau moașele care au nevoie de sprijin și consiliere în această perioadă de pandemie.
„Asistenții medicali generaliști, asistenții medicali și moașele nu trebuie să se simtă singuri, împreună construim o cultură profesională de suport și încredere care să ne ajute să parcurgem această perioadă dificilă. Suntem și vom fi alături de asistenții medicali și moașele din București utilizând toate mijloacelor și prerogativelor de care dispunem”, a conchis Carmen Mazilu.
În cadrul serviciului Psiho-Assist lucrează o echipă de patru psihologi cu experiență în domeniul psihoterapiei și psihologiei clinice, cu vechime în domeniul sănătății mintale. Printre activitățile desfășurate de aceștia se numără:
Problemele abordate de psihologi se referă cu precădere la stările de anxietate sau atacuri de panică, pe fondul pandemiei, îngrijorare la adresa celor dragi, tensiuni familiale provocate de schimbările de program și expunerea la riscul contaminării, dificultăți de adaptare.
V-ar putea interesa: Și medicii din SUA se luptă cu stresul și anxietatea
În plan comportamental, s-a remarcat o tendință la retragere socială și evitare a situațiilor care alimentează anxietatea, reacții acute la stres precum tulburări ale somnului, somatizare, epuizare.
În plan emoțional, apelanții au acuzat stări de panică, deprimare, vinovăție și iritabilitate, teama de a se reîntoarce la serviciu sau bariere în comunicarea cu colegii, se arată în comunicatul OAMGMAMR.
Orice membru OAMGMAMR filiala București și nu numai, poate suna sau trimite un e-mail la adresa psihoassist@oammrbuc.ro pentru a intra în contact cu unul dintre psihologii specializați implicați în acest proiect.
Pentru a apela la serviciul de suport și consiliere psihologică Psiho-Assist puteți suna la numerele de telefon puse la dispoziție în orarul de mai jos:
De asemenea, puteți trimite un e-mail la adresa psihoassist@oammrbuc.ro, la care specialiștii vă vor răspunde în cel mai scurt timp.
Sursa foto: www.rawpixel.com
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe