Newsflash
Știri

Apel pentru modificarea jurisdicţiei ghidurilor de practică

de Cristina GHIOCA - iul. 15 2022
Apel pentru modificarea jurisdicţiei ghidurilor de practică

CMR și asociaţiile de pacienţi cer ca elaborarea ghidurilor de bună practică să intre în atribuţia Colegiului, în prezent ele aflându-se sub jurisdicţia Ministerului Sănătăţii.

Semnarea protocolului de către președintele CMR, Daniel Coriu, și președintele COPAC, Radu GănescuNouă asociaţii de pacienţi și reprezentanţii Colegiului Medicilor din România (CMR) au încheiat un protocol de colaborare cu scopul de a consolida și îmbunătăţi relaţia dintre medic și pacient, de a susţine îmbunătăţirea continuă a îngrijirilor acordate pacienţilor și consolidarea sistemului de sănătate în ansamblul său.

„Prin acest parteneriat avem două obiective esenţiale. (...) Ne dorim ca tot ceea ce înseamnă decizie în sistemul sanitar să fie luată prin dezbatere publică. (...) Al doilea obiectiv este legat de ghidurile de bună practică medicală. (...) În prezent, ghidurile sunt elaborate de Ministerul Sănătăţii cu avizul CMR. Și vrem să fim noi cei care le elaborăm”, a declarat
Daniel Coriu, președintele CMR, la ceremonia de semnare a protocolului.

Acesta a explicat că în toate ţările ghidurile sunt făcute de societăţile profesionale și actualizate ori de câte ori este nevoie, însă nu și în România: „Principala noastră problemă este ritmul în care acestea sunt actualizate și publicate în Monitorul Oficial. În Hematologie, de exemplu, ultimul ghid a fost publicat în 2010, ni s-a cerut refacerea lui în 2020, după zece ani, și a fost publicat în 2021, când deja nu mai era valabil”.

Diferenţa dintre viaţă și moarte

Importanţa actualizării ghidurilor a fost subliniată și de Radu Gănescu, președintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice, care a arătat că de acest lucru depinde și evoluţia stării de sănătate a bolnavilor: „Știm că medicina evoluează, știm că știinţa ne ajută din ce în ce mai mult să devenim din pacienţi oameni sănătoși, dar acest lucru nu se poate [realiza] decât dacă și reglementările ţin pasul cu știinţa. Din păcate, în România vorbim mereu de acces întârziat la tratamente inovative, la terapii genice sau la noile sisteme de monitorizare”. 

Potrivit lui Cezar Irimia, președintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer, acest decalaj face diferenţa dintre viaţă și moarte.

„În România, problema ghidurilor e că ele trebuie publicate în Monitorul Oficial”, a punctat și Rozalina Lepădatu, președinta Asociaţiei Pacienţilor cu Boli Autoimune.

Aceasta a explicat că, pe măsură ce se actualizează ghidurile internaţionale, în scurt timp, profesioniștii români le actualizează și pe cele disponibile în ţara noastră, dar faptul că ele trebuie publicate în Monitorul Oficial întârzie foarte mult procesul, iar când ajung să fie publicate, „în medicină s-au înregistrat deja schimbări majore”.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe