Newsflash
ACTUALITATE Știri

Decontarea serviciilor de medicina de familie rămâne neschimbată

de Cristina GHIOCA - ian. 18 2024
Decontarea serviciilor de medicina de familie rămâne neschimbată

Valoarea de punct pentru serviciile de medicina de familie și ambulatoriu rămâne aceeași ca cea negociată în iulie 2023, a anunțat președintele Colegiului Medicilor din România.

În urma negocierilor purtate cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS), Colegiul Medicilor din România (CMR) a reușit să obțină menținerea valorii de punct la nivelul stabilit, în anul 2023, la finalul lunii iulie, a anunțat prof. dr. Daniel Coriu, președintele CMR, într-o conferință de presă care a avut loc în această după-amiază.  Măsura este însă valabilă doar până la 30 iunie 2024.

CNAS și CMR au ajuns la un acord și în ceea ce privește decontarea spitalizării de zi. „Legat de spital, s-a renunţat la cele trei ore pentru un pacient în spitalizarea de o zi şi am revenit la contractul-cadru anterior, din 2023, în care să fie două ore, ceea ce permite medicului să vadă mai mulţi pacienţi”, a adăugat președintele CMR.

În același timp, CNAS a fost de acord să renunțe la penalizările pentru medicii de familie care au mai mult de 2.200 de pacienți pe listă, dar și la confirmarea acordării serviciilor medicale de pacient sau de aparținătorul acestuia, a spus profesorul Coriu: „CNAS a renunţat la punctul 19 care a creat foarte multe emoţii negative în rândul colegilor şi care se referă la validarea serviciului de către membrii familiei”.

Prezent și el la conferința de presă,  dr. Cosmin Alexandrescu, preşedintele Asociaţiei Profesionale a Medicilor din Ambulator, a declarat că, în opinia sa, problema nu a fost rezolvată fiind vorba de un „conflict înghețat”: „S-ar putea ca la 1 iulie să fim tot aici. Este doar o amânare a conflictului”, a subliniat acesta. Totodată, el a avertizat că dacă problema nu va fi rezolvată, după acea dată „nu va mai exista sistem de asigurări de sănătate în România. Vor mai exista doar spitale, dar în aceste condiții nu știm cât vor rezista”. La rândul său, dr. Gindrovel Dumitra, secretar general al CMR, a afirmat că acordul la care s-a ajuns azi este „doar o gură de aer pentru ca autoritățile să găsească o soluție” dupa 30 iunie, 2024.

La rândul său, Adrian Pană, consilier extern al CMR pe politici de sănătate și management sanitar, a spus că deși, în urma discuțiilor cu CNAS s-a depășit un obstacol, pe termen lung astfel de probleme nu vor fi rezolvate fără predicitibilitate. El a arătat că, la câteva luni după ce a fost aprobată Strategia Națională de Sănătate 2023-2030, s-a ajuns la situația în care măsurile din cadrul său nu pot fi îndeplinite. În acest context, Răzvan Vulcănescu, partener strategic al CMR, a arătat că o abatere de la Strategia de sănătate poate avea consecințe grave, care pot duce până la infringment. 

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe