Newsflash
ACTUALITATE Știri

Colegiul Medicilor din România și Code for Romania au lansat CentrulDeSanatate.info

de Florentina Ionescu - nov. 22 2023
Colegiul Medicilor din România și Code for Romania au lansat CentrulDeSanatate.info

Recent, a fost lansată o nouă soluție din Campania Așteaptă-te, române. #PUTEM3000. Aceasta se numește CentrulDeSanatate.info și este o platformă care explică problemele de sănătate pe înțelesul tuturor.

Este vorba despre o soluție Code for Romania dezvoltată în parteneriat cu Colegiul Medicilor din România (CMR) și susținută de Endava, se arată într-un comunicat de presă transmis redacției. 

Code for Romania, cea mai mare organizație de tehnologie civică din lume, a lansat cea de-a șaptea soluție gratuită anunțată în Campania „Așteaptă-te, române. #PUTEM3000”. Soluția se numește CentrulDeSanatate.info. este o platformă concepută pentru a comunica problemele de sănătate într-un mod accesibil, traducând resurse complexe în resurse ușor de înțeles pentru public.

Pe scurt, platforma www.CentrulDeSanatate.info explică problemele de sănătate pe înțelesul oamenilor, fiind inspirată de platforma dezvoltată de Center for Disease Control and Prevention (CDC) din SUA (echivalentul Institutului Național de Sănătate Publică) pentru educația sanitară a populației. 

Soluția digitală este creată și validată de Code for Romania cu experți în domeniu, fiind dezvoltată în parteneriat cu Colegiul Medicilor din România, cu implicarea Comisiei Medicilor Rezidenți și cu susținerea Endava. 

În România, accesul la servicii medicale depinde în mare măsură de mediul în care se află pacientul. În fața unei întrebări simple precum „Mă doare. Ce fac?”, deseori oamenii își formulează singuri răspunsuri, în baza propriei evaluări, arată raportul Acces la servicii de sănătate, lansat de Code for Romania în 2022, în urma unei ample cercetări. 

Dificultăți în accesarea sistemului medical 

Pe scurt, românii întâmpină dificultăți în accesarea corectă a sistemului și se confruntă adesea cu probleme în a identifica soluții, instituții, specialiști sau informații pentru problemele lor de sănătate. Lipsa de centralizare a informațiilor generează dificultăți de acces, iar în condițiile în care o persoană nu dispune de o înțelegere minimă a domeniului, este dificil să obțină ajutor. 

Importanța informării publicului și a asistenței medicale primare este astfel crucială și, în multe situații, poate preveni evoluția problemelor de sănătate către stadii critice.

Educarea populației în domeniul sănătății 

www.CentrulDeSanatate.info reprezintă un efort deosebit de complex de a educa populația în domeniul sănătății, oferind claritate și înțelegere în privința acestor subiecte. Soluția cuprinde articole și explicații ușor de înțeles despre boli și afecțiuni generale privind sănătatea populației, dar și instrucțiuni pentru situații deosebite. Prin intermediul resurselor interactive și a conținutului adaptat, proiectul încurajează o înțelegere profundă a problemelor de sănătate, promovând practici preventive și un stil de viață sănătos.

Ce găsiți pe www.CentrulDeSanatate.info:

  • O secțiune explicativă a bolilor și afecțiunilor generale, boli cu transmitere sexuală, cancer, diabet, gripă etc.;
  • O colecție de articole pe înțelesul tuturor despre cum să ai grijă de sănătatea ta și a celor apropiați;
  • O secțiune pentru urgențe cu informații, îndrumări și acțiuni pe care le poți face în situația unor calamități - dezastre naturale, condiții meteorologice severe sau alte situații de urgență.

„Educația sanitară nu este doar despre a cunoaște boala, ci și despre a înțelege sănătatea. Pe www.CentrulDeSanatate.info ne propunem să transformăm complexitatea informațiilor medicale într-un dialog clar și accesibil, pentru ca fiecare cetățean să poată face alegeri informate în privința sănătății sale. Sănătatea este un drept, dar și o responsabilitate pe care o împărtășim cu toții, și misiunea noastră este de a face acest drept o realitate pentru fiecare român, oricine ar fi și oriunde s-ar afla. Astfel, este asigurat accesul rapid la informații despre boli, simptome și îndrumări specifice”, a declarat Olivia Vereha, cofondator și director of product la Code for Romania.

Aceasta a adăugat că platforma este un pas către echilibrarea inegalităților geografice și un sprijin pentru asistența medicală primară, contribuind la reducerea riscului și la îmbunătățirea calității vieții pentru populație. www.CentrulDeSanatate.info este pusă în mod gratuit la dispoziția cetățenilor. 

„În calitate de organizație profesională națională, susținem accesul la informația medicală de specialitate, într-o formă care să sprijine atât eforturile de educare, de prevenire sau de gestiune a bolii în rândul populației, cât și comunicarea constructivă și relația de încredere între medic și pacient”, precizează prof. dr. Daniel Coriu, Președintele Colegiului Medicilor din România. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe