Newsflash
OPINII

Anul echipei în halat alb

de Prof. dr. Cătălina POIANĂ - mai 21 2021
Anul echipei în halat alb

Medici și asistenţi, împreună am trecut prin momente grele în 2020, am pierdut prieteni, camarazi, am luptat împreună cum nu a făcut-o nimeni altcineva în războiul COVID.

medici si asistenteDe la studenţii și rezidenţii care au venit ca voluntari să ajute DSP-urile, la medicii pensionari care s-au întors să le dea o mână de ajutor colegilor mai tineri, în ciuda riscurilor, cu toţii am răspuns chemării la mobilizarea generală, ne-am neglijat familiile, viaţa personală, ne-am izolat de cei dragi pentru a-i putea ajuta pe cei în nevoie.

Nu este întâmplătoare decizia OMS, care a desemnat 2021 drept Anul Internaţional al Lucrătorilor din Sănătate și Îngrijire, anul echipei în halat alb. Este un semn de apreciere și recunoștinţă pentru devotamentul de care a dat dovadă această echipă în lupta împotriva pandemiei de COVID-19, dar totodată și un mesaj pentru lumeapost-pandemică.OMS a lansat această campanie sub deviza: Protejaţi. Investiţi. Împreună!

Astfel, OMS subliniază nevoia urgentă de a investi în capitalul uman din domeniul sănătăţii, asigurând în viitor dividende întregii societăţi, care va avea o stare de sănătate mai bună, mai multă performanţă economică și mai multă echitate.

Se recunoaște, astfel, nevoia unei investiţii semnificative în capitalul uman din domeniu, în pregătirea cadrelor medicale. Acest efort este făcut în primul rând de noi, membrii echipei în halat alb. Nu există o profesie care să presupună mai multă pregătire: de la meditaţiile făcute pentru intrarea la facultate până în ultima zi de muncă, învăţăm continuu, dăm zi de zi examen, fără să ni se ierte vreo greșeală.

Acum, după ce toată lumea a putut vedea și înţelege importanţa și riscurile profesiei noastre, prin declararea anului 2021 drept An Internaţional al Lucrătorilor din Sănătate și Îngrijire, OMS îi cere și societăţii să se asigure că personalul medical este sprijinit, protejat, motivat și echipat. Astfel încât să poată oferi asistenţă medicală sigură în orice moment, nu numai în timpul COVID-19.

Vă asigur că noi, Colegiul Medicilor din Municipiul București, alături de colegii din Ordinul Asistenţilor Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenţilor Medicali din România, vom face auzită vocea voastră, îi vom cere societăţii românești să sprijine și să respecte munca lucrătorilor din sănătate, vom combate dezinformările și atacurile care, din păcate, nu lipsesc, vom păstra unitatea breslei. Ca o echipă, așa cum spune și OMS: Împreună!

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 120 de lei
  • Digital – 80 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe