Newsflash
ACTUALITATE Internaționale

Primul autotest pentru diagnosticarea hepatitei C, precalificat de OMS

de Magdalena Tănăsescu - iul. 11 2024
Primul autotest pentru diagnosticarea hepatitei C, precalificat de OMS

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a precalificat primul autotest pentru diagnosticarea hepatitei C, în condițiile în care aproximativ 50 de milioane de persoane din întreaga lume sunt purtătoare ale acestui virus.

Testul, numit OraQuick, este fabricat de OraSure Technologies, fiind o versiune a testului de anticorpi cu acelaşi nume. OMS îl precalificase deja în 2017, însă în acest caz poate fi efectuat chiar de pacient, se arată într-un comunicat al organizației.

Versiunea de autotestare, special concepută pentru utilizarea de către utilizatorii neprofesioniști, pune la dispoziția persoanelor un singur kit care conține componentele necesare pentru efectuarea autotestelor.

OMS a recomandat autotestarea VHC (HCVST) în 2021, pentru a completa serviciile de testare VHC existente.

Potrivit Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), în acest mod vor fi „accelerate eforturile globale de eliminare a hepatitei C”. 

Deși aproximativ 50 de milioane de persoane din întreaga lume sunt purtătoare ale virusului hepatitei C, doar 36% au fost diagnosticate, iar un procent şi mai mic, de 20%, primesc tratament.

OMS estimează că există un milion de noi cazuri de infectare cu acest virus în fiecare an şi că acesta provoacă anual aproximativ 242.000 de decese ca urmare a cancerului hepatic şi a cirozei hepatice.

Decizia de precalificare deschide calea către distribuirea testului în reţelele sanitare din întreaga lume, inclusiv în ţări în curs de dezvoltare.

Virusul hepatitei C se transmite prin sânge, în cele mai multe cazuri prin transfuzii realizate fără măsuri de prevenţie adecvate, consumul de droguri, prin intermediul seringilor, sau pe cale sexuală.

În prezent, nu există un vaccin eficient împotriva acestei forme de hepatită (există vaccinuri pentru alte variante, cum ar fi A şi B). 

Antiviralele cu acţiune directă pot vindeca peste 95 % din cazuri, însă accesul la tratament este încă limitat în multe reţele sanitare din ţări în curs de dezvoltare. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 120 de lei
  • Digital – 80 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe