Newsflash
ACTUALITATE Internaționale

OMS emite o alertă: semaglutidă falsificată în mai multe țări

de Florentina Ionescu - iun. 25 2024
OMS emite o alertă: semaglutidă falsificată în mai multe țări

Organizația Mondială a Sănătății a emis o alertă cu privire la medicamente falsificate. Este vorba despre o clasă de medicamente folosită în tratamentul diabetului și pentru slăbit.

Recent, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a emis o alertă pentru un produs medical, cu privire la semaglutidă falsificată. Este un tip de medicament folosit pentru tratamentul diabetului zaharat de tip 2 și pentru tratamentul obezității în umele țări, se arată pe site-ul who.int

Alerta se referă la 3 loturi falsificate ce conțin produsul semaglutidă (brandul specific fiind Ozempic). Aceste loturi au fost detectate în Brazilia, în octombrie 2023, în Regatul Unit al Marii Britanii în octombrie 2023 și în Statele Unite ale Americii în decembrie 2023. Experții din cadrul unui organism de monitorizare al OMS au observat tot mai multe rapoarte cu privire la produsele falsificate ce conțin semaglutidă în toate regiunile geografice, încă din anul 2022. 

„OMS îi sfătuiește pe profesioniștii din domeniul sănătății, pe autoritățile din sfera de reglementare și publicul să fie conștienți de faptul că există aceste loturi de medicamente falsificate”, a declarat dr. Yukiko Nakatani, din cadrul OMS. 

Totodată, acesta a spus că OMS îndeamnă profesioniștii din sănătate să înceteze să folosească medicamente asupra cărora planează suspiciuni și să raporteze autorităților astfel de medicamente (precum semaglutida falsificată).

Experții din cadrul OMS au observat în ultimii ani o cerere tot mai mare pentru aceste medicamente, precum și un număr tot mai mare al rapoartelor cu privire la falsificarea semaglutidei. Aceste produse medicamentoase falsificate ar putea avea efecte dăunătoare asupra sănătății oamenilor. Dacă produsele respective nu au componentele necesare de bază, medicamentele falsificate ar putea duce la complicații ale stării de sănătate ce ar putea rezulta din faptul că valorile glucozei nu sunt ținute sub control și din faptul că greutatea corporală nu este ținută sub control. 


Notă autor:

Sursa foto: https://www.shutterstock.com/ro/image-photo/montreal-ca-16-november-2023-ozempic-2393276285

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe