Newsflash
Știri

România se află în pragul unei epidemii de obezitate

de L. Budin - apr. 17 2024
România se află în pragul unei epidemii de obezitate

Prof. univ. dr. Cătălina Poiană, președintele Colegiului Medicilor din Municipiul Bucureşti, le-a prezentat ieşenilor proiectul „Controlează Obezitatea”.

Obezitatea a devenit în ultimii ani un motiv tot mai mare de îngrijorare pentru specialiștii în din lume, care o cataloghează drept o problemă critică de sănătate publică, a declarat la Iași prof. univ. dr. Cătălina Poiană, iniţiatoarea proiectului „Controlează Obezitatea”.

Prof. univ. dr. Cătălina Poiană, președintele Colegiului Medicilor din Municipiul Bucureşti, le-a prezentat ieşenilor proiectul „Controlează Obezitatea”, cu acţiuni care vizează două direcţii: componenta de informare şi conştientizare privind problematica obezităţii la şi o componenta de educaţie medicală adresată profesioniştilor din sănătate implicaţi în managementul persoanelor cu obezitate, informează Agerpres.

Proiectul se derulează pe parcursul anului 2024 la nivel național în marile centre universitare de medicină: Bucureşti, Iaşi, Timişoara, Târgu Mureş, Oradea, Craiova, Cluj-Napoca, Sibiu.

Este o inițiativă care îşi propune să tragă un semnal de alarmă cu privire la provocările generate de această «epidemie» de obezitate, care riscă să devină una dintre cele mai critice probleme de sănătate publică la nivel global. Obezitatea este o afecţiune şi trebuie tratată în consecinţă. Vorbim de o problemă medicală care este, pe de-o parte, un factor de risc major pentru multe boli cronice netransmisibile, dar şi un factor agravant pentru anumite afecţiuni”, a spus prof. univ. dr. Cătălina Poiană.

Rectorul UMF Iaşi, Viorel Scripcariu, a declarat: 

La nivelul UE obezitatea a fost recunoscută ca boală, mai ales pentru că de cele mai multe ori este percepută ca o consecinţă a unei diete dezechilibrate şi a sedentarismului. Ca o serie de alte afecţiuni, obezitatea poate fi prevenită. (...) Chirurg fiind, consider că decât să sacrifici un organ printr-o intervenţie chirurgicală laborioasă cum este chirurgia bariatrică, este mai bine să previi această afecţiune, printr-o conştientizare a existenţei ei şi prin faptul că există o serie de modificări importante care pot fi instituite odată cu un comportament adecvat sau modul de viaţă, mai ales cel al tinerilor”.

Obezitatea poate fi asociată cu numeroase alte afecţiuni, 

Campaniile de conştientizare a obezităţii sunt foarte importante pentru populație. De aceea sunt importante programele derulate pe termen lung. Aceste programe trebuie să aibă finanţare adecvată. Aşa cum s-a dovedit şi la nivel internaţional, cum este, spre exemplu, programul Karelia, din Finlanda, care a dus la redus mortalitatea cu 20% în cazul bolilor cardiovasculare. Obezitatea este un factor de risc inclusiv pentru patologia cardiovasculară. Bolile cardiovasculare, dislipidemiile fac parte din evenimentele cardiovasculare majore. Am constatat recent la persoane tinere care vin în recuperare medicale, de 35-40 de ani, după infarct miocardic, că suferă de obezitate. Să nu uităm că arteroscleroza, care este declanşată şi întâlnită la persoane cu obezitate, duce la evenimente cardiovasculare majore”, a subliniat prof. univ. dr. Florin Mitu, şeful Clinicii de Cardiologie din cadrul Spitalului de Recuperare din Iaşi.

Conform statisticilor, 35% dintre adulţi vor suferi de obezitate până în 2035, în lipsa unor măsuri coordonate. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe