Newsflash
Cultură

Albrecht Dürer, marele maestru al Renașterii germane

de Dr. Raluca BULEA - mar. 24 2022
Albrecht Dürer, marele maestru al Renașterii germane

Când vorbim de arta Renașterii, primele nume care ne vin în minte vor fi, fără îndoială, Leonardo da Vinci, Michelangelo, Rafael ori Tițian, căci nucleul său a fost în Peninsula Italiană.

Nu trebuie să uităm totuși că influența artei italiene s-a făcut profund simțită în tot restul Europei, inclusiv în spațiile mai puțin însorite ale nordului, cum sunt și cele în care s-a născut și a creat Albrecht Dürer (1471 1528), excepțional pictor și gravor, spirit enciclopedic și reprezentant de seamă al umanismului german. 

A Durer (6)
A. Durer

Omagiu adus unui artist remarcabil 

La 550 de ani de la nașterea sa, Biblioteca Academiei Române (BAR) a dorit să aducă un omagiu acestui artist remarcabil, prin prezentarea publică a întregii colecții de lucrări semnate de el, aflate în patrimoniul Cabinetului de Stampe al BAR, dar evenimentul a trebuit să fie amânat până în 2022 din cauza restricțiilor impuse de pandemie. Intitulată „Albrecht Dürer. Gravura germană în secolul al XVI-lea”, expoziția este găzduită în sala Theodor Pallady până la sfârșitul acestei săptămâni, și reunește peste 150 de gravuri datând de la sfârșitul secolului al XV-lea și prima jumătate a celui de-al XVI-lea.

Hans Sebald Beham - Adam si Eva sezand
Hans Sebald Beham - Adam si Eva sezand

67 dintre ele au fost realizate de Dürer, celelalte aparținând unor contemporani ai săi, unii bucurându-se în posteritate de o faimă comparabilă cu a lui Dürer: Lucas Cranach, Hans Burgmair, Georg Pencz, Hans Sebald Beham etc.

Transpunându-ne în contextul temporal și geografic în care au fost create gravurile expuse, este ușor de înțeles motivul pentru care tematica abordată acoperă cel mai frecvent subiecte religioase, dar și filosofice ori mitologice, inspirate de antichitatea greacă și romană.

Lucas Cranach
Lucas Cranach

În contextul apariției și dezvoltării tiparului, interesul pentru reprezentarea în imagini gravate a unor scene cunoscute, care să ajute la o mai bună înțelegere a acestora, este cât se poate de justificat. 

Elemente încrustate în lemn sau cupru 

Artiștii au avut astfel oportunitatea să își pună creativitatea în sprijinul descifrării unor semnificații mai puțin evidente, putând totodată să încrusteze în lemn sau în cupru elemente specifice regiunilor lor, atât din perspectiva tipologiei fizionomiei și vestimentației modelelor umane alese, cât și prin prisma elementelor specifice spațiului german în materie de arhitectură și peisaj. 

A Durer (1)
A. Durer

Parcurgând expoziția, organizată cu profesionalism și pasiune de curatoarea Cătălina Macovei, vom remarca o serie de cicluri de gravuri, reunite sub titluri sugestive: „Apocalipsa Sfântului Ioan de Pathmos”, „Marile Patimi”, „Micile Patimi”, „Viața Fecioarei” etc. 

A Durer (2)
A. Durer

Reprezentările „Fecioarei cu Pruncul”, într-o mare varietate de decoruri și posturi, ne fac o trecere în revistă a simbolisticii utilizare în epocă, legate de semnificația în religia creștină a Maicii Domnului și a lui Iisus Hristos, de învingerea răului și a păcatului, și de speranța mântuirii.

Pe de altă parte, nu mai puțin tulburătoare sunt și lucrările cu tematică mitologică, Nemesis sau Hercule, ori cele aparent profane, dar la fel de pline de încărcătură simbolică ce necesită pentru descifrare un privitor avizat. 

A Durer (3)
A. Durer

Pe de altă parte, posibilitatea de a-l privi pe Albrecht Dürer în dialog artistic cu contemporanii săi ne oferă ocazia de a explora și a înțelege mai bine imaginarul unei epoci istorice încărcate de frământări sociale și religioase, de nesiguranță și îndoieli, pe care artiștii le-au surprins măiestrit în lucrările lor. 

A Durer (5)
A. Durer

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe