Newsflash
Cultură

Pași pe drumul Unirii

de Dr. Raluca BULEA - dec. 1 2023
Pași pe drumul Unirii

Pentru a marca împlinirea unui veac și jumătate de la moartea lui Alexandru Ioan Cuza (1820-1873), MNIR a organizat expoziţia „Cuza 150”. Aceasta poate fi vizitată până în martie 2024.

Reunind obiecte de patrimoniu clasificate în categoria Tezaur, precum și documente și periodice ale vremii, expoziţia aduce laolaltă o multitudine de instituţii muzeale, biblioteci și arhive, dar și colecţii private. Astfel, Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) își propune să prezinte atât personalitatea domnitorului, cât și trăsăturile omului Alexandru Ioan Cuza.

Aflăm astfel despre ascendenţa familiei Cuza și despre activitatea viitorului domnitor în administraţia și armata Moldovei, precum și despre implicarea sa în mișcarea pașoptistă. Prin documente scrise și ilustraţii este conturat momentul dublei alegeri din ianuarie 1859 și contextul istoric care a permis unirea Moldovei cu Ţara Românească.

 

Pozitiv și negativ

Alături de diferitele portrete, sunt prezentate și uniforma de colonel a lui Cuza, precum și tronurile domnești, sabia de învestitură primită de la sultanul Abdul Medjid I, trusa de pistoale de duel dăruită de împăratul Napoleon al III-lea, dar și alte obiecte personale. Sunt descrise în continuare activitatea politică a domnitorului și pricipalele măsuri legislative adoptate de acesta, cu susţinerea lui Mihail Kogălniceanu.

Nu sunt trecute cu vederea nici aspectele mai puţin luminoase ale vieţii lui Cuza. Sunt menţionate atât situaţiile legate de corupţie, cât și legătura pasională cu Maria Obrenovici. Aceste puncte slabe au oferit argumente atât pe plan intern, cât și internaţional pentru alianţa care în final l-a obligat pe Cuza să abdice și să părăsească ţara, în 1866. Personalitatea doamnei Elena Cuza este, de asemenea, descrisă în amănunt, alături de a soţului său, pe care l-a sprijinit și urmat în exil, în ciuda infidelităţilor și neînţelegerilor.

Pășind mai departe pe firul istoriei, poposim în momentul Războiului de Independenţă (1877-1878), așa cum a fost el ilustrat în arta plastică. Același MNIR ne invită să explorăm o îngemănare a istoriei cu arta, în cadrul expoziţiei „În jurul Atacului de la Smârdan. Pictori ai Războiului de Independenţă în colecţia MNIR”. 

În final, putem încheia incursiunea în trecut cu o expoziţie deschisă chiar astăzi (1 decembrie 2023), intitulată „Marea Unire. Povestea ei în medalii și plachete”, la împlinirea a 105 ani de la importantul eveniment istoric.


Notă autor:

Foto: Nicolae Grigorescu - „Atacul de la Smârdan”

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe