Newsflash
OPINII

Acum, doar despre fapte bune

de Prof. dr. Mircea Ioan POPA - apr. 21 2023
Acum, doar despre fapte bune

În Săptămâna Luminată ar fi bine să ne gândim doar la fapte bune. Istorisind despre Afganistan, aș fi vrut să descriu întâmplări de pe acele meleaguri. Dar nu mi-am adus aminte nimic potrivit.

pt MIPAșa că am ales o faptă bună din aceste împrejurimi. O doamnă, Gabriela, medic, care la viaţa dânsei a avut mult de lucru și a și condus o importantă instituţie, cu trecerea anilor a ajuns la suferinţă și uitare.

Recent, rudele mi-au istorisit o peripeţie care s-a încheiat cu bine. A pornit de acasă după prânz, iar când rubedeniile s-au întors... Era aproape ora 22:00. Nepotul s-a urcat în mașină cu gândul de a colinda stradă cu stradă, prin împrejurimi, cu speranţa că o va găsi și nu va fi nevoie să alerteze 112. În lumina slabă a becurilor stradale a avut senzaţia că vede pe cineva cunoscut la o masă, împreună cu alte două persoane.

A oprit în primul loc accesibil și s-a întors pe jos. Pe măsură ce se apropia a distins figura și s-a îndreptat cu mare bucurie spre masă. Era împreună cu două tinere, să zicem Anastasia și Maria, cu care stătea de vorbă.

Întâmplări la limita fabulaţiei

Când a salutat, a întâlnit două priviri destul de nemulţumite și foarte mirate. Era ora 22:20 și un necunoscut apare și „intră în vorbă” neinvitat. Tot ceea ce urmează este cel puţin de domeniul „neașteptatului”, situaţii pe care dacă nu le-ai afla de la o persoană de încredere, ai spune că sunt simple fabulaţii.

Mătușa mergea fără o direcţie și a văzut acea masă la care stăteau două tinere. A avut încredere să le spună „bună seara” și să le roage să o ajute pentru că s-a rătăcit. Cu o bunătate ieșită din comun, Anastasia și Maria au invitat-o să stea cu ele la masă (deși aveau cu totul alte planuri), i-au oferit o pizza și au început să discute.

Au fost întrebate în ce parte a Severinului se află, pentru că nu mai poate găsi drumul spre casă. Cu greu au reușit să o convingă că nu este vorba de Severin, ci de cu totul alt oraș, dar și să rămână mai departe împreună, să mai stea de povești.

Doamna Gabriela le-a povestit amintiri din tinereţe, activitatea sa în domeniul educaţiei sanitare și îmbunătăţirii sănătăţii mamei și copilului. La un moment dat și-a adus aminte de un loc cunoscut din acel oraș și le-a rugat să o ajute să ajungă acolo.

Alegeri inspirate

În mod incredibil (dar, cum mai aminteam, „Nimic nu este întâmplător, ci totul este Proniator”), cu doar 10-15 minute înainte ca nepotul acela să apară, cele două tinere s-au gândit succesiv la două variante de ajutor.

Primul gând a fost să comande un taxi care să o ducă în respectivul cartier. Dar, ulterior, s-au gândit că este riscant și au ales următoarea variantă: să o însoţească la adresa de care părea că își aduce aminte, să stea împreună cu dânsa până urcă în acel bloc, să urmărească dacă ajunge într-un loc cu adevărat cunoscut, să nu o lase singură.

Bine că nu au plecat! După primele momente de suspiciune, au înţeles că nepotul nu este un necunoscut răuvoitor. După o discuţie de încă 10-15 minute, au avut încredere să se ridice și să meargă acolo unde aveau programat (de mult).

Auzind aceste întâmplări am simţit o mare bucurie, gândindu-mă: încă mai există fapte bune și persoane cu suflet, Dumnezeu să le dea sănătate și tot ce este mai bun!

Citiți și: Colegi, şi nu numai

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe