Newsflash
Internaționale

Psihedelicele, posibil tratament psihiatric

de Dr. Mariana MINEA - iun. 30 2023
Psihedelicele, posibil tratament psihiatric

Administrarea substanţelor psihedelice în context terapeutic poate crește nivelul de empatie.

Relatări despre beneficiile psihedelicelor în tratamentul stresului posttraumatic și al depresiei au fost făcute în mai multe articole. Un material publicat recent de BBC descrie transformarea suferită de un tânăr care a primit MDMA (3,4-metilen-dioxi-metamfetamină) ca parte a unui studiu în care s-a înrolat  voluntar. 

„Această experienţă m-a ajutat să rezolv o problemă personală epuizantă. Căutaţi-mă pe Google. Acum știu ce am de făcut”, a scris el pe fișa unui chestionar administrat în cadrul studiului, spre îngrijorarea monitorilor. Pentru că, la o căutare online, aceștia au descoperit că tânărul fusese liderul unei grupări extremiste – rebranduită în 2019 ca Mișcarea de Identitate Americană –, care milita pentru supremaţia albilor. Din fericire, în cazul tânărului, MDMA pare că a deschis porţile empatiei, monitorii aflând de la el că participarea la studiu l-a făcut să simtă dragoste. „Dragostea e cel mai important lucru”, le-a spus el.

Este un fapt controversat că o substanţă ar putea schimba convingerile și gândurile unei persoane. Însă unii cercetători iau în calcul posibilitatea ca, în cazul unui om care are deja deschiderea și curiozitatea de a-și pune părerile sub semnul întrebării, anumite substanţe să îl ajute în această direcţie. Astfel, creierul său ar putea să își modifice mai ușor circuitele „bătătorite”.

Fereastră pentru dezvoltarea socială

Psihedelicele reprezintă o clasă de medicamente definite de capacitatea de a induce o alterare a stării de conștienţă. Pe lângă MDMA, ele includ dietilamina acidului lisergic (LSD), mescalina, fenilciclohexil piperidina (PCP), ibogaina, psilocibina și ketamina. Aceste medicamente au fost folosite din timpuri străvechi în contexte medicinale și spirituale.

Un studiu publicat în Nature în luna iunie a.c. arată că ele pot avea capacitatea de a deschide o fereastră de învăţare pentru creier, care astfel devine mai maleabil și mai „impresionabil”. Acest proces, similar celui din copilărie, stă la baza dezvoltării emoţionale și sociale. Contextul în care sunt administrate aceste substanţe pare a fi însă important. Pentru că există semnale că ele amplifică orice există în mintea unei persoane, iar BBC amintește relatări anecdotice despre membri ai grupărilor extremiste care își administrează  substanţe psihedelice.

Unul dintre mecanismele prin care acţionează psihedelicele este că stimulează producerea de oxitocină, „hormonul iubirii”. De exemplu, într-un studiu publicat în Science în 2010, bărbaţii care au inhalat oxitocină au avut o probabilitate de trei ori mai mare de a dona bani colegilor de echipă în cadrul unui joc economic, dar și de a-i pedepsi aspru pe colegii competitori care au donat, în opinia lor, prea puţin (totuși, alte cercetări au arătat că efectele administrării de oxitocină nu sunt identice 
administrării de MDMA).

Sunt necesare mai multe studii privind beneficiile administrării acestor substanţe și modul de selectare a cazurilor potrivite unor astfel de tratamente.
 


Notă autor:

Surse articol:
https://www.bbc.com/future/article/20230614-how-a-dose-of-mdma-transformed-a-white-supremacist
https://www.nature.com/articles/s41586-023-06204-3

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe