Newsflash
Hi-tech & Gadgets Internaționale

Studiu: ChatGPT, mai empatic decât doctorii?

de Florentina Ionescu - mai 9 2023
Studiu: ChatGPT, mai empatic decât doctorii?

Cercetătorii au descoperit că, în comparație cu doctorii, ChatGPT a oferit răspunsuri mai empatice și răspunsuri de o calitate mai bună la întrebările pacienților.

Creșterea asistenței medicale virtuale în timpul pandemiei de COVID-19 a exercitat o presiune mai mare asupra doctorilor, care au observat o creștere de 1,6 ori în numărul mesajelor electronice primite de la pacienți. Fiecare mesaj a însemnat mai mult de 2 minute suplimentare în ce privește dosarul electronic al pacientului și ore suplimentare, scrie newatlas.com. Volumul de muncă suplimentar a făcut ca 62% dintre doctorii din SUA să raporteze simptome de burnout. 

Luând în considerare acești factori, cercetătorii de la  University of California (UC) San Diego au luat în considerare rolul inteligenței artificiale, în special rolul ChatGPT în medicină. Ei au vrut să afle dacă ChatGPT ar putea să răspundă corect la tipurile de întrebări pe care pacienții le trimit, de regulă, doctorilor lor. 

Pentru a obține un grup mare și divers de oameni, echipa de cercetători a apelat la site-ul Reddit.com (mai precis, la subredditul AskDocs - r/AskDocs), grup care are peste 480.000 de membri care postează întrebări medicale la care răspund profesioniști verificați din domeniul medical. 

Cercetătorii au ales 195 de întrebări unice pe de r/AskDocs, au pus aceste întrebări în ChatGPT (versiunea 3.5) și au cerut programului să genereze un răspuns. Trei profesioniști din domeniul sănătății (licențiați) au evaluat fiecare întrebare și răspunsul la respectivele întrebări, fără să știe dacă răspunsul provenea de la un doctor sau de la ChatGPT. 

„Mesajele ChatGPT au răspuns cu informații mai nuanțate și mai precise, care au abordat adeseori mai multe aspecte ale întrebărilor pacienților, în comparație cu răspunsurile medicilor”, a declarat Jessica Kelley, unul dintre coautorii studiului. 

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că ChatGPT a oferit răspunsuri de o calitate mai bună. Răspunsurile „bune” sau „foarte bune” au fost de 3,6 ori mai multe pentru ChatGPT decât în cazul doctorilor. Iar inteligența artificială a fost mult mai empatică. Răspunsurile „empatice” sau „foarte empatice” au fost de 9,8 ori mai multe în cazul ChatGPT decât în cazul doctorilor. 

Mai multe detalii despre acest studiu găsiți pe New Atlas


Notă autor:

Sursa foto: Fotografie de la Sanket Mishra: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/ilustra-ie-conexiune-apropiere-re-ea-16461434/

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe