Newsflash
ACTUALITATE Știri

Vârsta medie a debutului dermatitei atopice este de 4 luni (studiu)

de Magdalena Tănăsescu - aug. 21 2023
Vârsta medie a debutului dermatitei atopice este de 4 luni (studiu)

Potrivit unui studiu publicat în jurnalul Pediatrics, dermatita atopică debutează la o vârstă medie de 4 luni, în timp ce alergiile alimentare, cu simptome variind de la urticarie până la șoc anafilactic, apar în jurul vârstei de 13 luni.

În perioada cuprinsă între 1999 și 2020 au fost analizate datele a 218.485 de pacienți pediatrici, fiind incluși nou-născuții, copiii și adolescenții până la vârsta de 18 ani. 

Studiul confirmă fenomenul cunoscut ca „tiparul alergiilor pediatrice”, un model care descrie progresia naturală a bolilor alergice la copii, începând din momentul nașterii și până la vârsta adultă.

În cadrul acestui „tipar”, alergiile au ca primă manifestare eczema, urmată de alergiile alimentare, astm și alergiile la factorii din mediul înconjurător.

În ceea ce privește rinita alergică, aceasta este cea mai frecvent diagnosticată la copiii cu vârsta de 26 de luni, însă în cazuri rare poate să apară și esofagita eosinofilică până la 35 de luni

„Bolile alergice reprezintă una dintre cauzele principale a afectării calității vieții la copii, așa că pentru a îmbunătăți diagnosticul și tratamentul a copiilor cu aceste boli, este important să înțelegem cât de răspândite sunt și factorii de risc asociați lor. Folosind date din înregistrările electronice de sănătate, au fost analizate datele de la clinicieni, care ne-au permis să examinăm tipare la nivelul populației în timp, într-un fel care minimizează subiectivitatea raportărilor”, a precizat dr. Stanislaw Gabryszewski, de la Childrens Hospital of Philadelphia, conducătorul studiului, într-un articol publicat în News Medical.

Aproximativ 1 copil din 5 are una dintre alergiile alese în acest studiu (dermatita atopică, alergia alimentară mediată prin IgE, astm, rinita alergică și esofagita eozinofilică), fiind una dintre cele mai des întâlnite patologii cronice în copilărie. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe