Newsflash
Hi-tech & Gadgets

IA vine în ajutorul pacienţilor cu dermatită atopică

de Florentina Ionescu - apr. 21 2023
IA vine în ajutorul pacienţilor cu dermatită atopică

O echipă formată din medici dermatologi a dezvoltat recent un model care le permite pacienţilor cu dermatită atopică să detecteze complicaţiile de la nivelul pielii.

Modelul bazat pe algoritmi de inteligenţă artificială (IA) a fost detaliat într-o lucrare publicată în Journal of Dermatological Science la începutul anului. De ce este importantă descoperirea? Pentru că le permite pacienţilor cu dermatită atopică (DA) să depisteze complicaţiile ce ar putea să apară de pe urma unor infecţii virale sau bacteriene. Totodată, le permite să facă diferenţa între eczemă și leziuni cutanate cauzate de unele tipuri de cancer de sânge.

Diagnosticul precoce și corespunzător al complicaţiilor și bolilor maligne la persoanele cu DA este esenţial din cel puţin două aspecte: pe de o parte, tratamentul adecvat, și pe de altă parte, prognosticuri mai bune. Totuși, pacienţii cu DA nu reușesc întotdeauna să recunoască semnele și simptomele anormale ale pielii și să meargă la un medic dermatolog cât mai curând posibil după observarea lor. Pentru a rezolva această problemă, echipa de cercetători și-a antrenat modelul de IA (o reţea neuronală convoluţională numită și CNN) cu imagini non-standard ce reprezentau diferite afecţiuni: DA, impetigo, infecţia cu herpes simplex, diverse tipuri de erupţii cutanate ș.a.

Cercetătorii au comparat apoi gradul de acurateţe a modelului IA cu un set de imagini non-standard pe care medicii dermatologi făcuseră însemnări, în scopul diagnosticului. În esenţă, sistemul IA creat de aceștia a avut un grad de acurateţe a diagnosticului aproape egal cu cel al setului de imagini evaluate manual de dermatologi.

Adaptare și pentru mobil

În prezent, echipa de cercetători are în plan să dezvolte o aplicaţie pentru telefoanele inteligente, pe bază de IA, în care să introducă noul lor model. Astfel, pacienţilor li se va permite să își gestioneze și să își evalueze la distanţă afecţiunile pielii, doar cu ajutorul unei camere foto. Dacă pacienţii cu DA vor avea la dispoziţie un mecanism deloc costisitor care să înglobeze cunoștinţele medicale ale unui dermatolog și care să poată fi folosit în viaţa de zi cu zi, le va fi mult mai ușor să își verifice pielea și să descopere, în stadiu incipient, eventualele complicaţii de la nivel cutanat.

 

 


Notă autor:

https://www.sciencedaily.com/releases/2023/03/230314110730.htm

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe