Newsflash
ACTUALITATE REUNIUNI

Tratamente inovative gratuite în Dermatologie

de Maura Anghel - apr. 19 2024
Tratamente inovative gratuite în Dermatologie

În prezent, pacienţii cu afecţiuni dermatologice din ţara noastră au acces la cele mai noi terapii, majoritatea fiind gratuite. Acest subiect, dar și altele au fost discutate la cea de-a XIII-a ediţie a Primăverii Dermatologice Ieșene.

Colaborarea dintre Dermatologie și alte discipline medicale joacă un rol crucial în diagnosticarea și tratamentul eficient al multor afecţiuni. Medicina interdisciplinară deschide calea către inovaţii în diagnostic și tratament, oferind pacienţilor o îngrijire eficientă și adaptată nevoilor lor specifice.

 „Să nu uităm că Dermatologia este parte din medicina internă. Pentru ca un medic să fie un bun dermatolog, trebuie să cunoască multă medicină internă. Atunci când apare o boală din această arie, pe piele se văd doar niște leziuni, care, de cele mai multe ori, sunt răsunetul unor afecţiuni interne. Și atunci este foarte importantă colaborarea dermatologilor cu medici interniști, care să privească global organismul uman. Dermatologul trebuie să fie tot timpul în legătură cu specialităţi conexe”, susţine prof. dr. Călin Giurcăneanu, președintele Societăţii Române de Dermatologie (SRD) și președinte de onoare al Primăverii Dermatologice Ieșene (PDI).

Dermatita atopică, extrem de frecventă

PDI a avut loc săptămâna aceasta (15-19 aprilie), la Iași, cu participarea a 130 de lectori din România și din alte 15 ţări. „Foarte mult ne preocupă diagnosticele diferenţiale, acolo unde medicii pot avea erori. (...) Am discutat foarte mult despre psoriazis, despre dermatita atopică. Despre aceasta din urmă constatăm că e și mai frecventă [decât psoriazisul] în populaţia generală”, a declarat prof. dr. Daciana Brănișteanu, fondatoarea PDI. Grupele de vârstă afectate sunt cea a sugarului, a copilului mic și adolescentului. „Acele grupe care, dacă n-au liniște în momentul creșterii și formării, se distruge tot edificiul viitorului adult. Dacă te îmbolnăvești în perioada de adult, ai resurse să contracarezi. Organismul luptă, psihicul luptă, ești puternic. Dar dacă ești copil, ce faci? Ţi-ai distrus viaţa din toate perspectivele, nu numai fizic și emoţional, dar și social, și financiar”, a punctat fondatoarea PDI.

Într-un scenariu negativ, acestea ar fi premisele unei societăţi cu o populaţie relativ tânără, dar incapabilă să se întreţină. O astfel de situaţie poate fi exemplificată pornind de la cazurile unor persoane cu psoriazis, cu debut în adolescenţă, care ajung la 70 de ani, dar necesită sprijin mereu. În ceea ce privește tinerii, datele disponibile în prezent subliniază impactul acestor afecţiuni asupra vieţii lor. „Studiile arată că randamentul școlar scade dramatic la unul din patru pacienţi, ei nu mai găsesc resurse să facă faţă acestei stigmatizări. Am vorbit de psoriazis, dar la fel este și cu dermatita atopică, hidradenita supurativă, vitiligo, pelada și putem ajunge până la melanomul malign”, a adăugat prof. dr. Daciana Brănișteanu.

Terapii și dispozitive noi

În ceea ce privește melanomul malign (dar și alte afecţiuni), în prezent există tratamente de ultimă generaţie care cresc semnificativ rata de supravieţuire a pacientului. „În afecţiuni importante, cum ar fi psoriazisul, dermatita atopică, melanomul malign, au apărut (...) terapiile biologice care ne ajută extraordinar de mult. Au mai puţine efecte secundare pentru pacient. (...) Au apărut terapiile moleculare care acţionează foarte bine. A apărut o serie întreagă de aparatură de ultimă performanţă în domeniul laserelor, în domeniul terapiei fotodinamice, în domeniul expunerii la ultraviolete, care cred că vor influenţa mult practica medicală”, a explicat prof. dr. Călin Giurcăneanu.

În plus, multe dintre aceste tratamente sunt gratuite. „Suntem la un nivel cel puţin comparabil cu al unor ţări mult mai avansate economic decât noi. În ariile terapeutice despre care am amintit avem cam toate terapiile posibile rambursate. Când spun acest lucru, mă refer în special la cele foarte scumpe, care sunt rambursate integral. Am omis urticaria cronică spontană, o altă boală extrem de severă, pentru care există tratamente complet rambursate”, a completat dr. Alin Nicolescu, secretarul general al SRD.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 120 de lei
  • Digital – 80 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe