Newsflash
ACTUALITATE Știri

Riscul de alergii alimentare poate scădea cu 80% în „fereastra de oportunitate”

de Magdalena Tănăsescu - mai 22 2024
Riscul de alergii alimentare poate scădea cu 80% în „fereastra de oportunitate”

Introducerea timpurie în alimentație a produselor cu înalt potențial alergen, respectiv în „fereastra de oportunitate” de după înțărcarea copiilor scade riscul de a dezvolta alergii alimentare chiar și cu 80%.

Potrivit dr. Irina Bordeianu, medic alergolog, sănătatea intestinală este afectată și de antibiotice, dacă sunt administrate timp îndelungat și mai ales în copilărie.

 „Este vorba despre antrenarea sistemului imunitar, despre expunerea lui la cât mai multe alimente, pentru a le recunoaște și tolera. Acest lucru trebuie făcut până la 3 ani, pentru că de la această vârstă e configurat și nu prea mai poate fi influențat”, afirmă dr. Irina Bordeianu, într-un comunicat transmis redacției. 

Medicii sunt îngrijorați nu doar de creșterea numărului de alergii alimentare, ci și de lărgirea paletei de alimente la care oamenii sunt alergici.

„Alergia e o reacție imună, intoleranța este o reacție digestivă, aceasta e principala deosebire. Apoi, alergia poate fi imediată sau întârziată și se declanșează chiar și la cea mai mică cantitate din alergenul consumat, intoleranța apare după ce consumăm mai mult din alimentul care ne face rău...Indiscutabil, alergia este mult mai periculoasă și necesită intervenție medicală rapidă, pentru că există riscul de deces”, a precizat dr. Irina Bordeianu.

Cercetătorii estimează că până la 10% din populație suferă, la nivel global, de hipersensibilitate la un anumit aliment, iar cifrele sunt în creștere de la an la an.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe