Newsflash
Internaționale

Un studiu experimental în alergia la arahide arată o scădere a răspunsului alergic

de Florentina Ionescu - ian. 17 2023
Un studiu experimental în alergia la arahide arată o scădere a răspunsului alergic

Fierberea arahidelor reduce răspunsurile alergice, arată un trial clinic recent.

Această cercetare nouă a scos la iveală că fierberea arahidelor generează modificări în proteinele din compoziția acestora, modificări care reduc răspunsurile / reacțiile alergice, scrie newatlas.com.

Un trial clinic unic – primul de acest gen – a testat dacă introducerea treptată a unor mici cantități de arahide fierte în alimentația unui copil ar putea trata alergiile. După acest tratament cu durata de un an, 80% dintre copiii incluși în trialul clinic au putut să tolereze în siguranță arahidele, dar cercetătorii spun că terapia lor este încă experimentală.

În ultimii câțiva ani, tratamentele orale din clasa imunoterapiei pentru alergiile la arahide au devenit din ce în ce mai acceptate și sunt considerate instrumente eficiente care ajută la desensibilizarea copiilor alergici.

studiu alergie la arahide
Fotografie de la Pixabay: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/nuci-prim-plan-focalizare-selectiva-arahide-209345/

 

Aceste tratamente implică, în general, introducerea lentă a unor cantități foarte mici și a unor doze controlate de proteine din arahide, pentru a ajuta respectivii copii să dezvolte gradual o toleranță la acel alergen, în timp. Aceste tipuri de tratamente nu sunt lipsite de riscuri, iar efectele adverse încă sunt frecvente când se cresc ușor dozele de arahide la copiii cu răspunsuri alergice cunoscute.

De ceva ani, însă, s-a sugerat că fierberea arahidelor poate să le reducă „intensitatea” alergenică. Un studiu pilot din 2017 a arătat, de exemplu, că introducerea lentă a arahidelor fierte în alimentația subiecților cu alergii a fost oo metodă de foarte mare succes, inducându-se astfel toleranța la arahide. Așa că a fost planificat apoi un studiu mai mare, în care au fost înrolați 70 de copii cu alergie la arahide, cu vârsta cuprinsă între 6 ani și 18 ani.

Trialul clinic a avut o durată de un an și a inclus trei faze. Prima fază s-a întins pe o durată de 12 săptămâni, timp în care au fost introduse mici cantități de arahide care au fost fierte timp de 12 ore. Începând cu 62,5 miligrame de pudră obținută din arahide fierte, la finalul celor 12 săptămâni din această etapă participanții ajunseseră să mănânce până la patru arahide fierte pe zi.

În următoarea fază, participanții au început să mănânce pudră obținută din arahidele care au fost fierte doar două ore. La finalul celor 20 de săptămâni, cohorta consuma aproape 10 arahide întregi pe zi. Ultima fază, tot cu o durată de 20 de săptămâni, a inclus o altă etapă: participanții mâncau arahide prăjite, începând din nou cu ele sub formă de pudră și încercând să ajungă la un punct în care participanții mâncau până la șase arahide întregi, prăjite, de două ori pe zi.

La sfârșitul trialului clinic ce a însumat 52 de săptămâni, 80% dintre participanți au ajuns să tolereze cu succes alimentul țintit, mâncând în siguranță aproape o duzină (12 bucăți) de arahide prăjite pe zi.

Totuși, acest nou tratament vine cu un grad moderat de riscuri. Aproape 60% din cohortă a raportat că a suferit un anumit fel de răspuns alergic advers pe durata acestui studiu.

Luke Grzeskowiak, autorul principal al acestui studiu nou, a spus că rezultatele sunt promițătoare, demonstrând că arahidele fierte ar putea fi o metodă mai sigură de a introduce arahidele în alimentația copiilor alergici. Totuși, el subliniază că acest tip de terapie nu funcționează pentru toată lumea și că metoda nu ar trebui încercată acasă de părinții care încearcă să își desensibilizeze copiii la arahide.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe