Newsflash
ACTUALITATE Știri

Campanie pentru pacienţii cu DA și aparţinători

de Cristina GHIOCA - sept. 22 2023
Campanie pentru pacienţii cu DA și aparţinători

Recent, la București, Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România a lansat campania „Spune DA”, ce are ca scop sprijinirea persoanelor care trăiesc cu dermatită atopică, dar și a aparţinătorilor acestora.

Campania „Spune DA” este una globală, lansată și în ţara noastră. „Este o campanie diferită de altele, pentru că nu ne focusăm pe ceea ce nu se poate face, pe boala în sine, ci pe aparţinător și pacientul cu dermatită atopică (DA). (...) Le arătăm că există viaţă după dermatită atopică. Există posibilitatea de a-ţi trăi viaţa normal dacă înţelegi boala, dacă o diagnostichezi cât mai repede, dacă o iei în calcul pe termen lung, și [încerci] să te obișnuiești cu ea, să o înţelegi și să înţelegi că face parte din viaţa ta”, a explicat Cristina Pricop, Head of Public Affairs Sanofi Romania. Ea a subliniat că DA nu este doar o boală a pacientului, ci a tuturor celor care intră în contact cu el, deoarece are o componentă socială foarte puternică.

Deseori, DA se asociază cu ADHD sau depresie, dar de multe ori, hiperactivitatea este un efect al lipsei de somn determinate de pruritul asociat afecţiunii, a arătat dr. Irina Antonescu, președinta Asociaţiei pentru Dermatită Atopică (ADA) și mama unei tinere cu DA. În plus, fiind o afecţiune cu reacţii vizibile asupra pielii, ea constituie un motiv de bullying în rândul adolescenţilor.   Campania are o pagină web dedicată, disponibilă în cadrul website-ului www.copac.ro, unde vor fi puse la dispoziţia utilizatorilor o serie de instrumente utile în gestionarea dermatitei atopice. 

Printre acestea se numără instrumentul de control al afecţiunii (ADCT), un chestionar scurt care măsoară severitatea simptomelor DA, inclusiv impactul pe care îl are asupra somnului și stării de spirit. ADCT a fost creat pentru a-i ajuta pe pacienţi și pe medicii acestora să înţeleagă pe deplin DA și să acţioneze eficient în gestionarea ei. Chestionarul poate fi descărcat și completat, iar ulterior utilizat în interacţiunea directă cu medicul dermatolog. 
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 120 de lei
  • Digital – 80 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe