Newsflash
ACTUALITATE Știri

COPAC lansează campania „Spune DA” în sprijinul persoanelor cu dermatită atopică

de L. Budin - sept. 15 2023
COPAC lansează campania „Spune DA”  în sprijinul persoanelor cu dermatită atopică

Campania se desfăşoară sub sloganul „Spune DA! Discută cu un medic dermatolog despre diferitele modalităţi prin care îţi poţi controla Dermatita Atopică”.

Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC) a anunţat, cu ocazia Zilei Mondiale a Dermatitei Atopice, lansarea campaniei „Spune DA”, care are ca obiectiv principal sprijinirea persoanelor care trăiesc cu dermatită atopică (DA), se arată într-un comunicat preluat de Agerpres.

Pentru dermatita atopică sunt disponibile noi opţiuni de tratament, cu rezultate demonstrate în îmbunătăţirea calităţii vieţii celor care trăiesc cu această afecţiune. În plus, acum se cunosc mai multe despre cauzele care stau la baza dermatitei atopice. Din păcate, un număr mare de pacienţi cu forme moderat-severe nu îşi controlează eficient afecţiunea, deşi pot beneficia de toate opţiunile terapeutice disponibile la nivel mondial”, a declarat Alin Nicolescu, secretarul general al Societăţii Române de Dermatologie. 

Campania va avea o pagină web dedicată, unde vor fi puse la dispoziţia utilizatorilor o serie de instrumente în navigarea şi gestionarea dermatitei atopice. Printre acestea se numără Instrumentul de control al dermatitei atopice (ADCT), un chestionar scurt care măsoară severitatea simptomelor DA, inclusiv impactul pe care îl are asupra somnului şi stării de spirit. Instrumentul de Control al Dermatitei Atopice (ADCT) este un instrument creat pentru a-i ajuta pe pacienţi şi pe medicii acestora să înţeleagă pe deplin DA şi să acţioneze eficient în gestionare acesteia.

Dermatita atopică nu este «doar o boală a pielii», aşa cum cred mulţi (...) Şi, în timp ce majoritatea pacienţilor cu DA prezintă doar o formă uşoară, pentru cei cu forme moderate sau severe, DA poate afecta mult mai mult decât suprafaţa pielii, impactând activităţile zilnice, somnul, sănătatea mintală şi nu numai. Prin această campanie ne propunem să contribuim nu doar la o mai bună înţelegere a bolii, ci şi la controlul eficient al acesteia, pe termen lung. Pentru ca persoanele care trăiesc cu DA să poată să facă exact asta, să trăiască”, a declarat Radu Gănescu, preşedinte COPAC.

Dermatita atopică este determinată în parte de factori genetici şi de mediu, precum şi de un dezechilibru al sistemului imunitar, care contribuie la inflamaţia pe termen lung a pielii. 

Deşi unele semne şi simptome ale DA pot fi greu de ignorat, cum ar fi pielea uscată şi roşie sau mâncărimea, s-ar putea ca alte efecte să treacă neobservate, fie că este vorba despre un somn mai puţin odihnitor, limitarea unor activităţi de zi cu zi sau un nivel scăzut al încrederii în sine. Acestea pot afecta semnificativ calitatea vieţii, mai ales în rândul copiilor sau adolescenţilor cu DA. De aceea, reducerea iritaţiei şi a mâncărimii nu sunt suficiente, este nevoie de un control pe termen lung, care se poate obţine doar printr-un dialog deschis cu medicul dermatolog”, a afirmat Irina Antonescu, preşedinte ADA (Asociaţia pentru Dermatită Atopică).

Partenerii campaniei sunt Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România, Asociaţia pentru Dermatită Atopică, Societatea Română de Dermatologie, Sanofi Romania şi Şcoala Pacienţilor. 


Notă autor:

Sursă foto: Wikimedia Commons

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 120 de lei
  • Digital – 80 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe