Newsflash
ACTUALITATE Internaționale

Un test pentru leucemie poate ajuta la identificarea pacienţilor cu remisie definitivă

de Magdalena Tănăsescu - sept. 27 2023
Un test pentru leucemie poate ajuta la identificarea pacienţilor cu remisie definitivă

Realizat de o echipă de oameni de ştiinţă din Australia, un test pentru leucemie poate ajuta la identificarea pacienţilor care sunt candidaţi puternici pentru o remisie fără tratament pe tot parcursul vieţii (TFR).

În cazul leucemiei mieloide cronice (LMC), măduva osoasă produce prea multe celule albe din sânge. Acest lucru poate afecta negativ producţia normală de celule sanguine.

În timp, un deficit de celule sanguine se poate prezenta sub forma unei infecţii, a unei anemii sau a unor sângerări sau vânătăi inexplicabile. Grație activității unei echipe de cercetători australieni, a fost dezvoltat un nou test pentru a prezice recidiva leucemiei.

„Cu această reuşită, mutăm conversaţia pentru persoanele cu LMC de la una de control al bolii pe tot parcursul vieţii la una de vindecare. Cu ajutorul testului pe care l-am dezvoltat, putem estima cu un grad ridicat de precizie cine va avea o probabilitate excelentă de remisie definitivă”, a declarat dr. Ilaria Pagani, prima autoare a unei lucrări de cercetare publicate în revista Blood.

La începutul anilor 1990, LMC avea o rată medie de supravieţuire de mai puţin de cinci ani. Dezvoltarea inhibitorilor de tirozin-kinaze (TKI), ca tratament al leucemiei, a crescut dramatic ratele de supravieţuire, dar pentru mulţi pacienţi a provocat efecte secundare debilitante. De asemenea,  în timp și-a pierdut și eficacitatea.

Lucrările conduse de colegi ai dr. Pagani din Adelaide, Australia, respectiv prof. David Ross şi prof. Tim Hughes, în colaborare cu echipe internaţionale, au arătat că este posibil ca pacienţii care au avut răspunsuri excelente la tratament să înceteze pur şi simplu să ia medicamentele şi să rămână în remisie.

Pentru aceşti pacienţi care pot menţine o astfel de remisie (TFR) reprezintă efectiv o vindecare, dar până acum nu exista încă nicio modalitate de a spune cine va avea succes şi cine va avea o recidivă şi va trebui să reia tratamentul.

„Acest nou test BCR::ABL1, specific pentru fiecare linie de sânge, poate fi folosit acum pentru a determina cine poate întrerupe terapia în siguranţă, cine ar trebui să continue terapia pentru o perioadă mai lungă şi cine are nevoie de o altă terapie înainte de a putea fi luat în considerare pentru TFR”, a precizat dr. Pagani.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe