Newsflash
Advertorial

Tratamentul sindromului intestinului iritabil

de Prof. dr. Dan L. DUMITRAŞCU - apr. 28 2023
Tratamentul sindromului intestinului iritabil

Aprilie este luna conștientizării sindromului intestinului iritabil, suferinţă larg răspândită și greu de tratat. Pentru a atrage atenţia colegilor asupra acestui sindrom, ca și pentru a-i mobiliza pe pacienţi, prezentăm mai jos principiile de diagnostic și tratament ale SII. (P)

intestin iritabil

Punem accentul pe tratamentul durerii abdominale (criteriu obligatoriu de diagnostic) și mai ales pe opţiunea oferită de antispastice, între care se remarcă Drotaverina (No-Spa).

Sindromul intestinului iritabil (SII) este o foarte bine cunoscută tulburare funcţională digestivă, mai nou denumită „tulburare a interacţiunii intestin-creier”. Ea este definită prin durere abdominală (supărătoare) care apare cel puţin o dată pe săptămână, cu debut de cel puţin șase luni, simptomatologia fiind prezentă timp de cel puţin trei luni (1). Durerea abdominală este adesea ameliorată (rareori agravată) de defecare și se asociază cu constipaţie sau cu diaree ori cu ambele alternativ. Pentru a putea defini SII, nu există durere abdominală fără tulburare de tranzit, așa cum nu există tulburare de tranzit fără durere abdominală.

Prevalenţa SII este mare. După cele mai recente studii (2,3), prevalenţa identificată cu ajutorul chestionarelor Roma IV este de circa 4%, cu predominanţă la femei, și nu de 10-15%, cum se credea în anii trecuţi.

Diagnosticarea SII se realizează prin aplicarea criteriilor Roma IV (1). Progresul ultimilor ani subliniază faptul că, spre deosebire de deceniul trecut, când SII era considerat un diagnostic de excludere, în prezent se apreciază că SII este un diagnostic pozitiv, ușor de încadrat, dar care, ca orice alt diag­nostic, se pretează la diagnostic diferenţial. Această paradigmă scutește atât pacienţii, cât și medicii de investigaţiile multiple și neplăcute.

În prezent se consideră că tratamentul SII se adresează simptomelor (4-6). În figura alăturată prezentăm simptomele principale ale SII: cele care intră în criteriile de diagnostic conform criteriilor Roma IV, precum și cele asociate acestora: balonarea, tulburările psihice. Pentru fiecare dintre ele, indicăm principiile de terapie.

Simptomatologie si terapie in SII

Se observă că ţinta principală a tratamentului este durerea, iar pentru durere, pe primul loc se află administrarea de antispastice. Între antispastice, la loc de cinste se găsește Drotaverina (7,8).

Drotaverina

Medicii practicieni trebuie să navigheze în siguranţă printre antispastice, spre a nu se lăsa amăgiţi de miraje. Oferta este mare, iar eficacitatea medicamentelor pentru durere este adeseori dificil de evaluat din cauza răspunsului mare la placebo în caz de durere. Printre medicamentele cel mai des folosite (7), un loc aparte îl are preparatul Drotaverină, comercializat de Sanofi sub denumirea comercială de No-Spa.

Drotaverina, cu denumirea comercială No-Spa, este un bine cunoscut antalgic antispastic, folosit într-o multitudine de condiţii clinice asociate cu durerile cauzate de spasmele musculaturii netede. Într-adevăr, No-Spa 40 mg comprimate este un medicament antispastic foarte des utilizat. Există și varianta forte, de 80 mg.

Indicaţiile acestui medicament sunt reprezentate mai ales de tratamentul simptomatic al spasmului musculaturii netede, indiferent de natură. Etiologia durerilor cauzate de contractura musculaturii netede viscerale cuprinde o patologie variată, cu boli organice și tulburări funcţionale digestive, ca, de exemplu, SII.

Referitor la spectrul patologiei, menţionăm suferinţele atribuite sistemului biliar – colica biliară. Aceasta are ea însăși patologie diversă: litiază biliară simptomatică, veziculară și a căilor biliare, angiocolită, colecistită acută, pericolecistită etc. Un subcapitol aparte este reprezentat de așa-numitele dischinezii biliare, suferinţe atribuite uneori eronat de medici și de pacienţi veziculei biliare – uneori, și aici, antispasticele de tip Drotaverină sunt utile. Un alt capitol de patologie care răspunde bine la No-Spa este reprezentat de suferinţele renale. Aici enumerăm litiaza renală cu colici renale, litiaza ureterală, pielonefrita acută, cistita acută și cronică, vezica hiperactivă sau cistita interstiţială.

Alte indicaţii ale Drotaverinei sunt reprezentate de durerile epigastrice cauzate de dispepsia neexplorată, de cea organică sau de cea funcţională. Ginecologii o pot administra și ei, pentru dismenoree sau dureri ale sferei genitale ori durerea pelvină cronică. A fost folosită cu succes și în migrena de încordare.

Mecanisme de acţiune

Acţionând periferic, No-Spa nu are efecte adverse sistemice, de tipul celor induse de anticolinergice.

Drotaverina se administrează în doze de 40 sau 80 mg de 2-3 ori/zi sau la nevoie. Tratamentul este acut sau cronic. Eficacitatea a fost demonstrată știinţific prin trialuri controlate cu placebo, deci prin dovezi de gradul I (A). Totodată, No-Spa se poate asocia cu antiinflamatoarele nesteroidice, cu anticolinergicele și cu alte medicamente.

Pentru dureri intense sau în urgenţe se recomandă administrarea parenterală de No-Spa 20 mg/ml.

Drotaverina are mai multe proprietăţi biochimice și farmacologice: preparatul este un derivat de iso-chinolină, adică este un antispastic cu acţiune directă pe musculatura netedă. Capul de serie al acestei clase farmacologice este reprezentat de bine cunoscuta și clasica papaverină, care se extrage din Papaver somniferum. Acţiunea antispastică se realizează prin capacitatea de a se lega de suprafaţa celulară a fibrei musculare netede.

Prin această interacţiune, se produce modificarea permeabilităţii membranare și apare potenţialul electric membranar. Urmează inhibiţia fosfodiesterazei, care conduce la creșterea nivelului AMP ciclic și la captarea ionilor de calciu, care intervin în contracţia/relaxarea musculară. Efectul farmacologic al Drotaverinei este mai puternic decât cel al papaverinei, deoarece are absorbţia mai rapidă și, de asemenea, legarea sa de proteinele serice este mai mică, deci eficienţa este crescută.

Într-adevăr, Drotaverina circulantă este legată în cantitate mică de albumină și de alfa- și beta-globulinele din plasmă. Acest lucru favorizează absorbţia accelerată, atât după administrare parenterală, cât și după administrare orală. Atinge concentraţiile maxime în ser după 45-60 de minute de la administrarea orală.

Drotaverina este metabolizată în ficat. Timpul său biologic de înjumătăţire este de 16-22 de ore. Este eliminată complet din organism după trei zile, 30% prin urină și circa 50% prin scaun. Excreţia se realizează mai ales sub forma metaboliţilor săi. Prezintă, faţă de capul de serie, papaverina, calitatea că nu produce efecte adverse respiratorii, de exemplu hiperpnee, atunci când este administrată parenteral.

Drotaverina are proprietatea de a traversa bariera placentară. Nu există studii asupra gravidelor, deci e bine să fie administrată cu rezerve și atenţie în sarcină sau la lăuze.

Drotaverina este foarte eficace în toate formele de spasme ale musculaturii netede, dar se pare că și în spasmele de natură neuronală. Efectul miorelaxant produs de Drotaverină asupra ţesutul muscular neted nu este dependent de tipul de inervaţie autonomă. Această acţiune antispastică se regăsește asupra musculaturii netede din tractul digestiv, din sistemul biliar, aparatul reno-urinar, aparatul genital etc. De remarcat că relaxează și musculatura vaselor mici și medii, intervenind astfel în sistemul circulator. Decurge astfel un efect vasodilatator, important în cazuri de ischemie periferică sau viscerală.

Toate indicaţiile tratamentului cu No-Spa sunt sintetizate în tabelul 1.

        Având acţiune periferică, la nivel celulei musculare netede, preparatul nu interacţionează cu alte medicamente, deci interacţiunile medicamentoase sunt reduse. Totodată, are puţine efecte adverse. Totuși, în cursul trialurilor care au condus la aprobarea Drotaverinei, au fost înregistrate și unele efecte adverse, cu incidenţă rară. Ele sunt sintetizate în tabelul 2.

Tabele drotaverina

Mesaj

Sindromul de intestin iritabil (SII) este o tulburare a interacţiunii intestin-creier cu o prevalenţă de 4% la noi în ţară, dar și la nivel mondial. Este mai frecvent la femei. El se caracterizează prin durere abdominală cronică, dar cu posibile acutizări, mai ales în situaţii de stres, și prin tulburări de tranzit. Diagnosticul se bazează pe îndeplinirea criteriilor Roma IV, după diferenţierea de alte suferinţe organice sau biochimice cu simptome asemănătoare.

Tratamentul este simptomatic, atât timp cât lipsește cel etiologic. Durerea fiind simptomul cardinal, ea trebuie tratată cu prioritate. Antispasticele își au locul de bază în terapie. Între antispastice, foarte eficace este Drotaverina, comercializată de compania Sanofi cu numele de No-Spa. Oral se administrează 120-240 mg/zi, dar se poate administra și prin injecţii i.v., 40 mg sau doză dublă.

Drotaverina este utilă nu doar în durerile funcţionale, ci și în celelalte dureri abdominale de cauză organică sau funcţională. Luna aprilie este luna dedicată pacienţilor noștri cu intestin iritabil.

Macheta revista NoSpa - SCI - TIPAR


Notă autor:

Bibliografie
1. Mearin F, Lacy BE, Chang L, Chey et al. Bowel Disorders. Gastroenterology. 2016 Feb 18:S0016-5085(16)00222-5
2. Sperber AD, Bangdiwala SI, Drossman DA et al. Worldwide Prevalence and Burden of Functional Gastrointestinal Disorders, Results of Rome Foundation Global Study. Gastroenterology. 2021 Jan;160(1):99-114.e3
3. Dumitrașcu DL, Freud T, Ismaiel A et al. Epidemiology and Burden of Disorders of Gut-Brain Interaction in Romania: A Subgroup Analysis of the Rome Foundation Global Epidemiology Study. J Gastrointestin Liver Dis. 2022 Sep 15;31(3):273-282
4. Lembo A, Sultan S, Chang L et al. AGA Clinical Practice Guideline on the Pharmacological Management of Irritable Bowel Syndrome With Diarrhea. Gastroenterology. 2022 Jul;163(1):137-151
5. Chang L, Sultan S, Lembo A et al. AGA Clinical Practice Guideline on the Pharmacological Management of Irritable Bowel Syndrome With Constipation. Gastroenterology. 2022 Jul;163(1):118-136
6. Barbara G, Cremon C, Bellini M et al. Italian guidelines for the management of irritable bowel syndrome: Joint Consensus from the Italian Societies of: Gastroenterology and Endoscopy (SIGE), Neurogastroenterology and Motility (SINGEM), Hospital Gastroenterologists and Endoscopists (AIGO), Digestive Endoscopy (SIED), General Medicine (SIMG), Gastroenterology, Hepatology and Pediatric Nutrition (SIGENP) and Pediatrics (SIP). Dig Liver Dis. 2023 Feb;55(2):187-207
7. Poynard T, Regimbeau C, Benhamou Y. Meta-analysis of smooth muscle relaxants in the treatment of irritable bowel syndrome. Aliment Pharmacol Ther. 2001 Mar;15(3):355-61
8. Black CJ, Yuan Y, Selinger CP et al. Efficacy of soluble fibre, antispasmodic drugs, and gut-brain neuromodulators in irritable bowel syndrome: a systematic review and network meta-analysis. Lancet Gastroenterol Hepatol. 2020 Feb;5(2):117-131

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 120 de lei
  • Digital – 80 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe