Newsflash

Prof. dr. Dan L. DUMITRAŞCU


Noutăţile din patologia digestivă, dezbătute la București

de Prof. dr. Dan L. DUMITRAŞCU - iun. 28, 2024

Relaţia dintre microbiotă și bolile pancreasului precum și utilizarea inteligenţei artificiale sunt două dintre subiectele dezbătute la cea de-a noua ediţie a simpozioanelor de gastroenterologie româno-germane.

Repere în patologia hepato-biliară

de Prof. dr. Dan L. DUMITRAŞCU - apr. 5, 2024

De curând, a apărut pe piaţă volumul „Compendiul: Repere esenţiale în patologia hepato-biliară, cu elemente de nutriţie”.

Actualităţi în gastroenterologie la Chișinău

de Prof. dr. Dan L. DUMITRAŞCU - dec. 8, 2023

Societatea de Gastroenterologie și Hepatologie din Republica Moldova organizat, în perioada 23-24 noiembrie a.c., sub conducerea profesorului Eugen Tcaciuc, a cincea ediţie a Congresului de Gastroenterologie și Hepatologie.

Medicina în epoca inteligenţei artificiale

de Prof. dr. Dan L. DUMITRAŞCU - oct. 6, 2023

Festivalul Internaţional de Carte Transilvania, organizat pentru a noua oară la kilometrul zero al Clujului – Piaţa Unirii –, a abordat problemele acute ale contemporaneităţii.

NeuroGASTRO 2023, pentru prima dată în Europa de Est

de Prof. dr. Dan L. DUMITRAŞCU - sept. 1, 2023

Desfășurat zilele acestea, la București, Congresul Societăţii Europene de Neurogastroenterologie propune o ofertă educaţională bogată.

Sănătos încă de la început

de Prof. dr. Dan L. DUMITRAŞCU - mai 26, 2023

Organizaţia Mondială a Sănătăţii marchează, și în acest an, Ziua Mondială a Sănătăţii Digestive, care are drept scop conștientizarea importanţei prevenţiei și tratamentului bolilor digestive.

Tratamentul sindromului intestinului iritabil

de Prof. dr. Dan L. DUMITRAŞCU - apr. 28, 2023

Aprilie este luna conștientizării sindromului intestinului iritabil, suferinţă larg răspândită și greu de tratat. Pentru a atrage atenţia colegilor asupra acestui sindrom, ca și pentru a-i mobiliza pe pacienţi, prezentăm mai jos principiile de diagnostic și tratament ale SII. (P)

Rămas bun, István Király!

de Prof. dr. Dan L. DUMITRAŞCU - apr. 14, 2023

Ne-a părăsit după o dură luptă cu boala profesorul de filosofie István Király, de la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, iniţiatorul Atelierului de Filosofie și Antropologie Medicală.

Tratat de ecografie cu contrast

de Prof. dr. Dan L. DUMITRAŞCU - dec. 23, 2022

Editura Medicală ne-a oferit, de curând, o carte masivă, dedicată ecografiei cu contrast – „Ultrasonografia clinică a abdomenului centrată pe explorarea armonică cu contrast”, realizată de Radu Ion Badea, Simona Ioaniţescu și Mihai Socaciu.

Ce este nou privitor la tulburările interacţiunii intestin-creier?

de Prof. dr. Dan L. DUMITRAŞCU - dec. 9, 2022

În materialul de faţă vom prezenta succint două aspecte recente: propunerea de către Fundaţia Roma a schimbării unor criterii cronologice de diagnostic al TIIC și o enumerare a arsenalului terapeutic oferit de neuromodulatori în tratamentul TIIC severe, deci în sindromul intestinului iritabil.

Triplă aniversare în Geriatrie și Gerontologie

de Prof. dr. Dan L. DUMITRAŞCU - nov. 4, 2022

După doi ani de pandemie, specialiștii au revenit în număr mare la cea de-a XIV-a ediţie a Congresului Naţional de Geriatrie și Gerontologie, desfășurat în perioada 20-23 octombrie, la București, în format hibrid.

Luna alfabetizării în sănătate

de Prof. dr. Dan L. DUMITRAŞCU - oct. 28, 2022

Educaţia pentru menţinerea sănătăţii ar trebui făcută pe tot parcursul anului, nu cu precădere în luna octombrie, considerată luna cunoștinţelor despre sănătate.

Educaţie medicală continuă peste Prut

de Prof. dr. Dan L. DUMITRAŞCU - oct. 28, 2022

Reprezentanţii platformei EDUSON au oferit un program hibrid de formare și actualizare în ultrasonografie, găzduit de Universitatea de Medicină și Farmacie din Chișinău. Cursul a cuprins atât prezentări pe teme diverse, cât și ateliere hands-on.

Cercetarea și inovaţia, mai aproape de asociaţiile de pacienţi

de Prof. dr. Dan L. DUMITRAŞCU - iun. 24, 2022

Cu un program foarte dens, Conferinţa ESCI 2022 a reunit experţi de talie mondială care au adus în discuţie cele mai noi informaţii din biomedicină și nu numai.

Scurt istoric al cunoașterii medicale

de Prof. dr. Dan L. DUMITRAŞCU - mai 27, 2022

Medicii, farmaciștii și cercetătorii au serbat, recent, Ziua Mondială a Studiilor Clinice. Pracic, a fost omagiat principalul element de studiu și de validare a unor tratamente: studiul clinic.

Carantina Coanei Chiriţa

de Prof. dr. Dan L. DUMITRAŞCU - aug. 20, 2021

Zilele acestea, când lumea evită pe cât poate carantina cauzată de întoarcerea din zonele de risc pentru COVID-19, este bine să ne amintim de un episod literar umoristic, vechi de circa 150 de ani: cum a încercat Coana Chiriţa să scape de carantină.

Actualităţi în tratamentul infecţiei cu Clostridioides difficile

de Prof. dr. Dan L. DUMITRAŞCU - aug. 13, 2021

O actualizare a ghidului naţional privind tratamentul infecţiei cu C. difficile este necesară, pentru a include mai multe opţiuni de tratament și pentru a permite o terapie personalizată.

Ghid nou pentru gestionarea gastroparezei

de Prof. dr. Dan L. DUMITRAŞCU - aug. 13, 2021

Societatea Europeană de Neurogastroenterologie și Motilitate a publicat un ghid de gastropareză, sub egida Uniunii Europene de Gastroenterologie. Ghidul este disponibil gratuit pe internet.

Rifaximina în infecțiile intestinale bacteriene

de Prof. dr. Dan L. DUMITRAŞCU - iul. 16, 2021

În diareea acută, indicaţia de antibioterapie trebuie să fie luată de un medic specialist gastroenterolog, infecţionist sau generalist. Anumite episoade diareice nu au etiologie bacteriană, majoritatea sunt autolimitante, de aceea nu trebuie administrate antibiotice la primul scaun diareic cu crampe.

Afectarea sistemului digestiv în sindromul long-COVID

de Prof. dr. Dan L. DUMITRAŞCU - iun. 18, 2021

Long-COVID reprezintă un alt impact de proporții al pandemiei, în fața căruia sunt puși pacienții și familiile lor, sistemele de sănătate și profesioniștii din domeniul sănătății. Ca atare, identificarea, înțelegerea și clasificarea acestor sechele reprezintă un pas important în vindecarea corespunzătoare a pacienților și în combaterea pandemiei.

Căutare Avansată

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe