Newsflash
Advertorial

Boala Lyme, boala cu o mie de fețe

de Redacția Viața Medicală - iul. 9 2024
Boala Lyme, boala cu o mie de fețe

Cu ajutorul testului rapid pentru boala Lyme de la Barza Self Care poți verifica, în confortul propriei case și în doar 10 minute, dacă ai dezvoltat anticorpi IgM. Atenție, acesta se face între 2 și 6 săptămâni de la mușcătura de căpușă. (Ad)

Pentru mulți dintre noi, vara e anotimpul preferat pentru drumeții, petreceri în aer liber și conectare cu natura. Vremea caldă ne obligă să purtăm haine lejere, scurte, din țesături subțiri, care ne oferă senzația de libertate. Nu trebuie însă neglijat faptul că în natură există și pericole, chiar și de dimensiuni mici, cum, este de exemplu, căpușa, care pot cauza complicații majore. 

Poate părea greu de crezut, dar o insectă atât de mică, uneori chiar cât o sămânță de mac, poate provoca o boală gravă precum Lyme sau boala cu o mie de fețe, cum i se mai spune. Netratată, această boală afectează articulațiile, sistemul nervos și inima. Motivul pentru care se spune că are o mie de fețe este faptul că ea poate afecta întregul organism, iar simptomele ei mimează semnele altor boli, adică poate fi ușor confundată cu o altă boală.

Căpușele sunt insecte din specia Ixodes scapularis. Nu toate căpușele, doar unele sunt purtătoare ale bacteriei Borrelia burgdorferi, iar această bacterie, odată pătrunsă în sânge, este cea care provoacă boala Lyme. Aceste insecte iubesc zonele cu vegetație înaltă, abundentă și pot pătrunde ușor sub pielea omului și a animalelor de companie. Mușcătura de căpușă nu este dureroasă, de aceea este recomandat ca după o ieșire în natură să-ți faci o autoexaminare pentru a descoperi în timp util dacă ai fost mușcat/ă. La fel trebuie procedat și în cazul copiilor sau al animalelor de companie. Acestea din urmă sunt mai expuse, însă, din cauza blănii, căpușele pot fi mai greu de observat. 

Care sunt simptomele bolii Lyme

După cum spuneam, nu orice mușcătura de căpușă provoacă boala Lyme. Aceasta survine doar dacă insecta este purtătoare a bacteriei Borrelia burgdorferi. Riscul ca aceasta să transmită boala crește în cazul în care căpușa rămâne atașată de corpul uman timp de 36-48 de ore. Așadar, examinarea joacă un rol vital - dacă descoperi și îndepărtezi căpușa corect și la timp, șansele ca boala să se instaleze în urma mușcăturii scad. 
Să o îndepărtezi corect înseamnă să o extragi cu grijă, cu ajutorul unei pensete, astfel încât să nu îi zdrobești capul, altfel riști să te infectezi.

Simptomele bolii Lyme variază de la o persoană la alta, dar unul dintre primele semne este o pată roșie care apare la locul mușcăturii și se extinde până devine o leziune mare, rotundă, decolorată în zona centrală. Printre celelalte simptome ale bolii se mai numără frisoanele, febra, durerea de gât, oboseala, tulburările de vedere, durerile musculare sau de cap. Acestea sunt simptome specifice stadiului 1 al bolii și pot apărea în săptămânile 1-4 de la mușcătură.

Dacă boala nu a fost depistată la timp, în stadiul 2 simptomele sunt mult mai agresive: erupția cutanată se extinde, apar dureri musculare mari, amorțeli la nivelul membrelor, paralizii la nivelul mușchilor feței și dureri de cap. În acest stadiu, articulațiile sunt și ele înroșite și tumefiate, apar palpitații, dar și probleme ale sistemului nervos, precum tulburări de memorie, de somn și de coordonare motorie.

Stadiul 3 al bolii Lyme se poate declanșa la câteva luni sau chiar ani de la mușcătură, iar simptomele sunt mult mai grave și îți pot da viața peste cap. Sistemul articular este afectat, poate apărea artrita (inflamația articulațiilor). Și sistemul nervos este grav afectat, apar amorțeli, furnicături, paralizii, lipsă de coordonare a mușchilor feței. În acest stadiu este afectat și vorbitul, memoria și se poate instala chiar și depresia.

Ce trebuie să faci în cazul în care ai fost mușcat/ă de o căpușă?

În primul rând, dacă depistezi căpușa, trebuie să o îndepărtezi cu ajutorul unei pensete, după care trebuie să speli locul cu dezinfectant sau cu apă și săpun. 
Pentru a elimina suspiciunile legate de boala Lyme, este recomandat să folosești testul rapid pentru boala Lyme de la Barza Self Care, pe care îl găsești atât în farmacii, cât și pe site-ul elisiomed.ro. Acesta trebuie făcut între 2 și 6 săptămâni de la mușcătură,  pentru a-i da timp organismului să reacționeze prin apariția anticorpilor IgM specifici. 

Testul rapid pentru boala Lyme detectează în doar 10 minute, cu precizie de laborator, prezența în sânge a acestor anticorpi. El poate fi făcut în confortul propriei case, atât de adulți, cât și de copii.



În cazul în care rezultatul testului este pozitiv, trebuie să te prezinți la medic și să urmezi tratamentul prescris de acesta cât mai curând, pentru a împiedica avansarea bolii. În principiu, dacă infecția este depistată la timp, medicul îți va recomanda un tratamant cu antibiotic pentru 10-14 zile.
 
Dacă rezultatul testului este negativ, se recomandă repetarea testării pentru a verifica o eventuală creștere a nivelului de anticorpi. Asta deoarece este posibil ca după un interval de 2-4 săptămâni, anticorpii IgM să apară în doar 40-60% dintre cazuri. După un interval de 4-6 săptămâni de la mușcătură, aceștia pot fi detectați în 70 până la 90% din cazuri. 

Poți afla mai multe detalii despre acest test, dar și despre altele, de aici: https://www.instagram.com/barzatest/

Cum prevenim mușcătura de căpușă

Deși e greu de eliminat întru totul contactul cu insectele în timpul deplasărilor prin natură, există totuși câteva măsuri de care ar fi indicat să ținem seama atunci când facem un picnic, când ne plimbăm prin parc sau când plecăm în excursii în zone cu vegetație abundentă:

  • Purtarea hainelor de culoare deschisă ajută la observarea mai rapidă a insectelor. Ideal ar fi să porți pantaloni lungi, șosete care pot fi trase pe deasupra pantalonilor și bluze cu mâneci lungi. 
  • Folosește creme sau spray-uri anti-căpușe. 
  • Mergi pe poteci sau prin zone unde iarba nu este foarte înaltă, asta scade șansele de a fi mușcat/ă de o căpușă. 
  • Autoexaminează-te, verifică-ți cu atenție hainele și spală-le cu apă fierbinte.

 

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 150 de lei
  • Digital – 100 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe