Newsflash
Advertorial

Neplăceri în vacanță

de - iul. 23 2024
Neplăceri în vacanță

Vacanța e pentru relaxare. Totuși, în caz de posibilă infecție urinară sau de infecție genitală, ai la dispoziție două teste rapide, din gama Veneris (Barza). Le poți face simplu, la domiciliu, și astfel îți protejezi sănătatea. (Ad)

De-abia ai așteptat vara ca să poți pleca în concediu la mare, în drumeții pe munte sau să înoți în piscină împreună cu prietenii. Deja numeri zilele până când vei străbate trasee montane sau te vei răcori la pool bar sau pe terasa celei mai înalte clădiri din oraș, în timp ce savurezi un cocktail delicios. Dar până atunci, dacă îți place să faci sport în aer liber, profită de vară pentru a ieși la alergare dis de dimineață sau la o tură de bicicletă, pe seară, înainte să te pregătești pentru o nouă zi. 

Este minunat să te bucuri de vremea caldă și de zilele lungi în care poți, în sfârșit, să îți dedici timp, să ai mai multă grijă de tine și să te vezi cu prietenii. Dar trebuie să fii conștientă că această perioadă a anului nu este una lipsită de griji în ceea ce privește sănătatea. Umezeala, transpirația, deshidratarea și anumite produse de contracepție, tratamentele cu antibiotice și chiar băile fierbinți contribuie la dezvoltarea și înmulțirea bacteriilor din tractul urinar și nu numai, și la declanșarea unor infecții. 

Infecțiile urinare

Dacă simți o senzație puternică de arsură sau mâncărime la urinare, dacă constați că ai urina tulbure sau începi să ai dureri în zona inferioară a spatelui, atunci probabil că te confrunți cu o infecție urinară. Pentru a scăpa de îngrijorare, înainte ca simptomele să se agraveze, ar fi indicat să achiziționezi un test rapid pentru infecții urinare din gama VenerisAcesta poate detecta atât infecția tractului urinar inferior (cistita), cât și pe a celui superior (pielonefrita). El măsoară cu o acuratețe de peste 99% patru parametri din urină: leucocitele, nitriții, proteinele și sângele. Îl poți cumpăra din farmacii sau comanda de pe site-ul elisiomed.ro, este unisex, ușor de folosit și oferă rezultat în 2 minute. Dacă, din păcate, rezultatul este pozitiv, atunci trebuie neapărat să te programezi la medic imediat pentru a urma un tratament prescris de acesta. 

Nu amâna să faci acest lucru, deoarece infecțiile urinare nu au mereu simptome evidente, ba chiar există și cazuri când trec neobservate. Însă dacă rămân netratate pentru mult timp, atunci riști îmbolnăvirea gravă a rinichilor, îngustarea uretrei (la bărbați), o naștere prematură sau chiar prezența sângelui în urină. 

Infecțiile genitale

Un alt pericol care îți poate strica bucuria vacanței de vară este reprezentat de infecțiile bacteriene și fungice: Candida albicans, Gardnerella Vaginalis și Trichomonas vaginalis. Aceste infecții se pot transmite în urma unui contact sexual neprotejat, dar și prin utilizare de obiecte deja contaminate (lenjerie, prosoape, toalete publice). Mai există și un alt factor ce poate facilita infecțiile intime fungice, în special candidoza. Și anume, apariția unui dezechilibru al florei intestinale microbiene. Cauzele apariției unor astfel de dezechilibre pot fi numeroase, de la agenți infecțioși, folosirea de antibiotice, stres, reacție la folosirea anumitor produse de igienă, până la infecții cu bacterii sau ciuperci, reacții la prezența unui corp străin (tampon). 

Manifestate prin secreții vaginale modificate, abundente și cu miros neplăcut, infecțiile genitale sunt deseori însoțite și de senzații de mâncărime în zona vulvei sau a prepuțului (la bărbați), dureri în timpul actului sexual și usturime în timpul urinării. 

Dacă te confrunți chiar și cu o parte din simptomele descrise mai sus, nu mai amâna și află dacă ai dezvoltat o vaginită bacteriană sau o infecție cu Candida sau Trichomonas. Pentru a descoperi la timp vinovatul care îți strică vacanța, soluția cea mai la îndemână este testul 3 în 1 Veneris: candidoză, vaginită, trichomoniază. Printr-un simplu test de urină afli în doar 15 minute de ce afecțiune suferi și te poți programa rapid la medic pentru a începe cât mai curând un tratament. Vestea cea bună este că testul este unisex și se poate efectua atât de tine, cât și de partenerul tău. Iar dacă nu ai timp să mergi la farmacie, îl poți comanda acasă de pe site-ul elisiomed.ro.

Nu ezita să urmezi toți pașii necesari pentru a primi un diagnostic corect și a trata în stadiu incipient aceste infecții. Deoarece evoluția lor în timp poate avea drept consecință complicații serioase cum ar fi infertilitatea, pierderea de sarcină, sarcina ectopică, cancerul anogenital, nașterea prematură sau infecțiile neonatale și infantile.

Cum previi infecțiile în vacanță

            În cazul în care vacanța ta e foarte aproape și îți dorești să te bucuri de ea din plin, iată câteva sfaturi pe care poți să le pui ușor în aplicare pentru a preveni pe cât posibil orice neplăceri legate de sănătate:

  • Pune pe primul plan igiena personală. Nu neglija niciodată igiena intimă, fă dușuri regulate și asigură-te că atunci când folosești toaleta previi transmiterea bacteriilor înspre tractul urinar prin curățarea optimă. 
  • Urinează ori de câte ori simți nevoia. Nu amâna. Este important să urinezi des, fără să amâni, atunci când ai nevoie. Cu cât amâni mai mult, cu atât bacteriile se vor înmulți și vor provoca o infecție. De asemenea, nu uita că infecțiile urinare pot fi o consecință directă a unui act sexual, deoarece în acel moment bacteriile se pot răspândi și ajunge în uretră. Împiedică pe cât posibil acest lucru urinând înainte și după actul sexual. 
  • Hidratare, hidratare, hidratare. În zilele toride, nu uita să consumi cel puțin doi litri și jumătate de apă pe zi. Mărește cantitatea dacă faci sport sau dacă petreci mult timp în natură. Cu cât cantitatea de lichid consumat pe parcursul zilei este mai mare, cu atât urinezi mai des, eliminând astfel riscul dezvoltării bacteriilor în tractul urinar și posibilitatea apariției unor infecții.
  • Poartă îmbrăcăminte din materiale adecvate. Adaptează îmbrăcămintea la tipul de activități pe care îl efectuezi. Ține minte că hainele din fibre sintetice sau mulate pe corp rețin umezeala, fapt ce crește șansele de înmulțire a bacteriilor în zona pelviană. Evită acest lucru și alege mereu haine din fibre naturale, materiale respirabile și croiuri lejere.
  • Schimbă hainele ude. Odată ce ai ieșit din apa mării sau a piscinei, usucă-te și schimbă-te. La fel trebuie să faci și dacă ai practicat sport și ai transpirat. Nu continua să porți hainele umede, pentru a nu favoriza dezvoltarea bacteriilor. 

Află mai multe detalii despre testul rapid pentru infecții urinare, testul 3 în 1, dar și despre alte teste rapide de aici: https://www.instagram.com/barzatest/.

 

 

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 150 de lei
  • Digital – 100 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe