Newsflash
Industria farmaceutică

Tratament biologic pentru astmul sever, pe lista medicamentelor compensate

de Florentina Ionescu - feb. 10 2022
Tratament biologic pentru astmul sever, pe lista medicamentelor compensate

Un nou tratament biologic cu substanța activă dupilumab pentru astmul sever necontrolat se află pe lista de medicamente compensate și gratuite.

Dupixent (substanță activă dupilumab) a intrat, începând cu 1 februarie 2022, pe lista de medicamente compensate 100% cu o nouă indicație.

El poate fi recomandat de medici pacienților adulți și adolescenți cu vârsta de 12 ani și peste care suferă de astm sever necontrolat însoțit de inflamație de tip 2, caracterizat conform GINA (Global Initiative for Asthma - Inițiativa Globală pentru Astm), se arată într-un comunicat de presă transmis redacției. 

tratament astm medicament compensat sanofi
Sursa foto: Pixabay

Dupixent (dupilumab), dezvoltat de Sanofi în colaborare cu Regeneron, este primul tratament adjuvant de întreținere adresat pacienților cu astm sever însoțit de inflamație de tip 2.

Dupixent este, de asemenea, 100% rambursat și disponibil medicilor și pentru indicația de dermatită atopică moderată spre severă la pacienții adulți și adolescenți cu vârsta de 12 ani și peste și pentru indicația de dermatită atopică severă la copiii cu vârsta cuprinsă între 6 și 11 ani.

Astmul sever necontrolat afectează între 5% și 10% dintre pacienții cu astm bronșic la nivel global (1)

Astmul bronșic este o afecțiune pulmonară cronică cauzată de inflamația căilor respiratorii, care duce la limitarea fluxului de aer.

Majoritatea persoanelor cu astm bronșic își pot gestiona eficient boala cu ajutorul medicamentelor de control, cum ar fi inhalatoarele (3) sau corticosteroizii orali. Studiile arată că 5%-10% dintre pacienți suferă însă de forme severe, necontrolate, cu impact negativ asupra duratei și calității vieții acestora.

Persoanele cu astm bronșic sever necontrolat se confruntă cu respirație dificilă și șuierătoare, tuse, scăderea funcției pulmonare și prezintă un risc crescut de apariție a exacerbărilor grave și imprevizibile, care le pot pune viața în pericol și care le pot induce sentimente de îngrijorare și frustrare.

„Accesul la Dupixent reprezintă un pas înainte în controlul astmului la pacienții eligibili pentru terapie biologică. Rezultatele studiilor clinice sunt încurajatoare. Conform acestora, Dupixent reduce cu până la 72% rata anuală a exacerbărilor severe care pot pune viața în pericol2, diminuând sau chiar eliminând nevoia de a administra corticosteroizi orali2. Funcția pulmonară este îmbunătățită rapid și într-un mod susținut (2,3). Până la 75% dintre pacienți au rată bună de răspuns în ceea ce privește respirația, somnul și abilitatea de a participa la diverse activități (2). Sunt rezultate foarte importante, care pot prelungi și îmbunătăți semnificativ viața pacienților care suferă de această afecțiune cronică”, a declarat prof. univ. dr. Roxana Maria Nemeș, medic primar pneumologie.

50% până la 70% dintre pacienții adulți cu astm au inflamație de tip 2 (2)

Conform estimărilor specialiștilor, 50% până la 70% dintre pacienții adulți cu astm sever au inflamație de tip 2, care joacă un rol important în astmul necontrolat, contribuind la creșterea exacerbărilor și scăderea funcției pulmonare (4,5).

Dupixent este un anticorp monoclonal complet uman care blochează timpuriu inflamația de tip 2 și care determină îmbunătățirea rapidă și susținută a funcției pulmonare, iar rezultatele raportate de pacienți în studiile clinice au arătat o îmbunătățire a somnului, capacitatea de a-și relua activitățile fizice și reducerea numărului de vizite la camera de gardă din cauza exacerbărilor severe (7).

„Astmul  sever necontrolat reprezintă o povară nu doar pentru pacienți și familiile acestora, ci și pentru sistemul de sănătate. Inflamația de tip 2 stă la baza și a altor boli, cum ar fi rinosinuzita cronică însoțită de polipoza nazală sau dermatita atopică, și din această cauză sunt frecvente situațiile în care pacienții cu astm sever necontrolat suferă în paralel de una sau mai multe dintre aceste afecțiuni, ceea ce îngreunează semnificativ gestionarea lor de către echipa medicală (6). În plus, numărul de spitalizări este considerabil mai mare și nevoile de îngrijire sunt multiple, punând presiune suplimentară asupra sistemului de sănătate. Avem convingerea că Dupixent va contribui semnificativ atât la creșterea calității vieții pacienților cu astm sever, cât și la reducerea poverii clinice și economice a acestei afecțiuni, în prezent, la nivel global, aflându-se în tratament cu Dupixent peste 15.000 de pacienți”, a declarat Doina Mușetescu, general manager divizia Specialty Care Sanofi Romania.

Tratament de lungă durată

Dupixent este recomandat pentru tratamentul de lungă durată în astmul sever. Necesitatea continuării tratamentului trebuie stabilită cel puțin anual, în funcție de evaluarea pe care medicul o efectuează pacientului, în urma evaluării nivelului de control al astmului.

Dupixent este disponibil în două forme de administrare: seringă preumplută 300 mg sau stilou injector 200 mg și poate fi administrat atât în cabinetul medicului, cât și prin autoadministrare la domiciliu.

Totuși, un pacient își poate autoadministra sau persoana care îngrijește pacientul poate administra subcutanat dupilumab, dacă medicul curant stabilește că acest lucru este adecvat. Este recomandat ca prima doză să se administreze sub supraveghere medicală.

 


Notă autor:

Referințe:

1. Menzies-Gow, A., Canonica, GW., Winders, T.A. et al. A Charter to Improve Patient Care in Severe Asthma. Adv Ther 35, 1485–1496 (2018). https://doi.org/10.1007/s12325-018-0777-yAdv

2. Busse WW, Kraft M, Rabe KF, et al. Understanding the key issues in the treatment of uncontrolled persistent asthma with type 2 inflammation. Eur Respir J 2021; 58: 2003393 [DOI: 10.1183/13993003.03393-2020].

3. Global Initiative for Asthma. Global Strategy For Asthma Management and Prevention, 2017. Available from www.ginasthma.org.

4. DUPIXENT Rezumatul Caracteristicilor Produsului, data revizuirii iunie 2021, https://sanoficonnect.ro/assets/misc/rcps/dupixent-rcp.pdf

5. Ford L, Corren J, Kuna P, et al. Dupilumab reduces exacerbations and improves lung function in uncontrolled, moderate-to-severe asthma patients across prior historical exacerbation subgroups in the phase 3 LIBERTY ASTHMA QUEST study.

6. Seys AF, Scheers H, Van den Brande, P, et al. Cluster analysis of sputum cytokine-high profiles reveals diversity in T(h)2-high asthma patients. Respir Res. 2017;18(1):39. doi: 10.1186/s12931-017-0524-y

7. Castro M, et al. N Engl J Med. 2018;378:2486–2496

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe