Newsflash
Știri

Totul despre ivermectină, „tratamentul-minune” pe care îl caută românii în farmacii

de Florentina Ionescu - ian. 28 2021
Totul despre ivermectină, „tratamentul-minune” pe care îl caută românii în farmacii

Românii au început să cutreiere farmaciile și să golească rafturile de ivermectină, medicament despre care au circulat informații în spațiul public cum că ar preveni infecția cu coronavirusul SARS-CoV-2.

Spre sfârșitul acestei luni, o „furtună” mediatică a atins inclusiv țara noastră. Digi24 scrie că „peste noapte, românii au luat brusc cu asalt farmaciile și au început să le golească rafturile de Ivermectină - un medicament practic cvasinecunoscut publicului larg - despre care diverse informații neverificate dar rostogolite pe rețelele sociale susțineau că previne infecția cu SARS-Cov-2”.

V-ar putea interesa și: CMMB, apel public pentru responsabilitate în privința comunicării legate de așa-numite „tratamente-minune”

ivermectina

Ce este, totuși, ivermectina și ce date științifice există despre acest așa-zis tratament-minune?

Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) din Statele Unite ale Americii are o pagină dedicată acestui medicament, cu întrebări și răspunsuri, explicând clar că produsul este folosit în medicina veterinară.

Totodată, în Uniunea Europeană, EMA (Agenția Europeană pentru Medicamente) nu a autorizat ivermectin decât pentru uz veterinar, iar ultima revizie despre această substanță este din 2009.

  • Nu trebuie administrată ivermectina pentru a preveni ori pentru a trata COVID-19, scrie CDC. Deși există unele întrebuințări ale ivermectinei în cazul oamenilor și animalelor, substanța nu este aprobată pentru prevenirea sau tratamentul COVID-19.
  • Un articol de cercetare lansat recent a descris efectul ivermectinei asupra SARS-CoV-2 în laborator. Aceste tipuri de studii de laborator sunt utilizate în stadiile incipiente ale dezvoltării unui medicament.
  • Sunt necesare teste suplimentare pentru a determina dacă ivermectina ar putea fi indicată pentru a preveni sau trata infecția cu coronavirus sau COVID-19, precizează CDC.
  • Nu există o autorizare pentru utilizare de urgenţă a substanței ivermectină în Statele Unite ale Americii pentru a preveni ori pentru a trata coronavirusul sau COVID-19.
  • Ivermectina (sub formă de tablete) este aprobată în SUA pentru utilizarea la oameni pentru tratamentul anumitor viermi / paraziți intestinali, iar formulele cu aplicare topică pe bază de ivermectină sunt aprobate pentru uzul uman pe bază de prescripție doar pentru tratamentul paraziților externi și pentru afecțiuni cutanate, cum ar fi rozaceea.
  • Ivermectina este aprobată de FDA (Agenţia Federală pentru Hrană şi Medicamente a Statelor Unite) pentru utilizarea la animale pentru prevenirea Dirofilaria immitis la unele specii de animale mici, cât și pentru tratamentul anumitor paraziți interni și externi la diferite specii de animale.
  • Există pericole în ce privește administrarea de ivermectină la oameni? Există întrebuințări pentru care ivermectina a fost aprobată la oameni și la animale, dar nu este aprobată pentru prevenția sau tratamentul COVID-19.
  • Unele dintre efectele adverse care pot fi asociate cu ivermectina includ: erupții cutanate, greață, vărsături, diaree, durere de stomac, umflarea feței, umflarea embrelor, evenimente neurologice adverse (amețeală, crize convulsive, confuzie), scăderea subită a tensiunii arteriale, erupție cutanată severă care ar putea necesita spitalizarea persoanei și leziuni ale ficatului (hepatită).
  • Orice fel de utilizare a ivermectinei pentru prevenția sau tratamentul COVID-19 ar trebui evitată, pentru că beneficiile și siguranța pentru aceste scopuri nu au fost încă stabilite la această substanță.
  • Date obținute în urma unor studii clinice sunt necesare pentru ca experții să poată determina dacă ivermectina este sigură și eficientă în tratarea sau prevenirea COVID-19.
  • Ivermectina este aprobată pentru uz uman în România decât cu aplicare extern, ca unguent (conform site-ului anm.ro).
  • În noiembrie 2020, o analiză sistematică a descoperit dovezi slabe ale beneficiilor atunci când ivermectina este folosită ca terapie adjuvantă pentru persoanele cu o formă non-severă de COVID-19, potrivit Wikipedia.
  • Încă din aprilie anul trecut, Centrul pentru Medicină Veterinară din cadrul FDA trăgea un semnal de alarmă în privința ivermectinei, menționând că vizibilitatea publică a acestui medicament anti antiparazitar a crescut foarte mult după ce un articol de cercetare care a descris efectul ivermectinei asupra SAR-CoV-2 în studiile de laborator. „Acest tip de studiu este folosit frecvent în stadiile incipiente în etapa de dezvoltare a unui medicament. Ivermectina nu a fost administrată oamenilor sau animalelor în acest studiu” (site FDA)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe