Newsflash
ACTUALITATE Internaționale

FDA permite punerea pe piață a primului test „la patul pacientului” pentru hepatita C

de Florentina Ionescu - iul. 10 2024
FDA permite punerea pe piață a primului test „la patul pacientului” pentru hepatita C

Agenţia pentru Alimente şi Medicamente din SUA permite punerea în vânzare a primului test pentru hepatita C pe bază de ARN viral, testul fiind de tip „point-of-care” (testare la patul pacientului).

Testul acesta permite testarea și tratamentul pentru hepatita C într-o singură vizită, se arată într-un comunicat de presă publicat recent pe site-ul fda.gov

La 27 iunie, Agenţia americană pentru Alimente şi Medicamente (FDA) a anunțat că a acordat autorizația de punere pe piață pentru compania Cepheid, pentru testul Xpert HCV și pentru sistemul GeneXpert Xpress, primul test pentru virusul hepatitic C (HCV) care poate fi folosit pentru a aduce diagnosticul la un stadiu mai amplu, pentru mediile spitalicești de tip „point of care” (la patul pacientului) pentru acele persoane aflate la risc înalt de hepatită C. 

Testul poate fi efectuat în instituțiile care acordă tratament pentru anumite tulburări asociate abuzului de substanțe interzise, în cabinetele medicilor, în departamentele de urgență și în clinicile care acordă îngrijiri de urgență, printre altele. Astfel, în loc să necesite prelevarea unei probe care ar urma să fie trimisă la un laborator pentru testare, acest test detectează ARN-ul din HVC și oferă rezultatele în aproximativ o oră, folosindu-se o probă de sânge luată din degetul pacienților. 

Autorizarea acestui test permite o abordare de tip „testare și tratare”, unde o persoană poate fi testată pentru infecția cu virusul hepatitic C, iar dacă rezultatul este pozivit pentru ARN-ul virusului, persoana va fi apoi îndrumată către un centru de îngrijire și ar putea primi tratament în timpul aceleiași vizite la unitatea sanitară. 

Testul este indicat pentru adulții cu semne sau simptome de hepatită C sau pentru adulții aflați la risc pentru a face hepatită C. Testul nu este indicat pentru utilizarea în scopul monitorizării pacienților aflați în tratament pentru această boală sau pentru screeningul donatorilor de sânge, plasmă sangvină sau țesuturi. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 120 de lei
  • Digital – 80 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe