Colegiul Medicilor din Municipiul București și Colegiul Medicilor din România lansează un apel pentru o comunicare responsabilă în privința tratamentelor pentru COVID-19.
Reprezentanții Colegiului Medicilor din București (CMMB) trag un semnal de alarmă privind faptul că în spațiul public sunt prezentate așa-numite „tratamente-minune” pentru boala provocată de virusul SARS-CoV-2, tratamente pentru care sunt vehiculate argumente pro și contra.
În aceste condiții, CMMB atrage atenția că medicii trebuie să prescrie tratamente conform ghidurilor și protocoalelor în vigoare, precum și recomandărilor instituțiilor din domeniu.
„Astfel, medicii care profesează în România trebuie să prescrie numai medicamente aprobate la nivelul Agenției Europene a Medicamentului (EMA) sau Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR). Această aprobare din partea autorităților de resort nu trebuie privită doar ca o chestiune birocratică, ci ca o garanție a verificărilor privind eficiența și siguranța unui tratament înainte de a fi disponibil pentru pacienți”, se arată într-un comunicat.
Potrivit sursei citate, aprobările din partea Agenției Europene a Medicamentului și Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România vin la finalul unui proces atent reglementat, în care sunt analizate de către specialiști datele privind tratamentele.
De asemenea, CMMB adresează un apel public pentru responsabilitate în privința comunicării legate de așa-numite „tratamente-minune”, deoarece există informații că mulți pacienți, în urma discuțiilor din spațiul public, au decis să își achiziționeze astfel de tratamente, în unele cazuri fiind vorba de medicamente destinate zonei veterinare.
„Tratamentele administrate pacienților trebuie să aibă în spate dovezi științifice, ghiduri și protocoale. Vorbim despre o medicină bazată pe dovezi științifice. Bineînțeles că, în dezvoltarea medicinei, în găsirea de noi tratamente, cercetătorii trebuie să ia în calcul toate posibilitățile, să analizeze toate variantele și că inovația este una dintre pietrele de temelie în acest domeniu, dar administrarea către pacienți de către medici trebuie să vină obligatoriu numai după ce un tratament este avizat de către organele de reglementare, iar această aprobare vine în urma studiilor efectuate”, a declarat prof. dr. Cătălina Poiană, președintele Colegiului Medicilor din Municipiul București.
Colegiul Medicilor din Municipiul București și Colegiul Medicilor din România precizează că apelul pentru medicina bazată pe dovezi și pentru tratamente bazate pe ghiduri și protocoale terapeutice, precum și pentru o comunicare responsabilă în acest sens trebuie să vizeze toate afecțiunile.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe