Newsflash
ACTUALITATE Internaționale

Japonia: creștere alarmantă a cazurilor de infecție cu streptococ de grup A

de Florentina Ionescu - iun. 26 2024
Japonia: creștere alarmantă a cazurilor de infecție cu streptococ de grup A

Japonia a raportat recent o creștere uriașă a numărului de infecții bacteriene cu un streptococ potențial mortal.

Cazurile generate de o infecție bacteriană periculoasă și posibil fatală au atins cifre record în Japonia, potrivit oficialilor din această țară, iar experții nu au reușit să identifice până acum motivul pentru această creștere a numărului de infecții, scrie CNN

După data de 2 iunie, ministerul sănătății din Japonia a înregistrat 977 de cazuri de sindrom de șoc toxic streptococic (STSS – streptococcal toxic shock syndrome), care are o rată a mortalității de până la 30%. Unele dintre aceste persoane au murit din cauza acestei infecții între lunile ianuarie și martie a.c., potrivit celor mai recente date. 

Epidemia aceasta din Japonia a depășit deja cifrele înregistrate anul trecut, când au fost 941 de infecții preliminarii – cel mai mare număr de când au început experții să țină aceste statistici, în anul 1999. Institutul național de boli infecțioase din Japonia a raportat 97 de decese din cauza sindromului de șoc toxic streptococic anul trecut, al doilea cel mai mare număr de decese înregistrat în ultimii șase ani. 

STSS este o infecție bacteriană gravă, dar rară care se poate dezvolta atunci când bacteriile se răspândesc în țesuturile profunde și intră în circulația sângelui. Pacienții suferă inițial de pe urma febrei, durerilor musculare și vărsăturilor, dar simptomele pot lua rapid o altă turnură, amenințându-le viața: apare hipotensiunea arterială, edemul, insuficiență multiorganică, pe măsură ce corpul intră în șoc. 

„Chiar și cu tratament, sindromul de șoc toxic streptococic poate fi mortal. Trei persoane din zece cu STSS vor muri din cauza infecției”, potrivit datelor de la Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) din SUA. 

Cele mai multe cazuri de STSS sunt cauzate de un grup de bacterii numite streptococ de grup A, care cauzează în principal febră și infecții în gât în rândul copiilor. În cazuri rare, streptococul grup A poate deveni invaziv, atunci când bacteriile produc o toxină care le permite accesul mai facil în fluxul sangvin. Astfel, pacientul se îmbolnăvește grav și intră în sindromul de șoc toxic. 

Infecțiile invazive cu streptococ de grup A pot cauza și fasceită necrozantă care poate duce la pierderea membrelor. Chiar și așa, majoritatea pacienților care contractează boala au alți factori care le pot scădea capacitatea organismului de a lupta împotriva infecțiilor, cum ar fi cancerul sau diabetul zaharat, potrivit CDC. 

În martie, autoritățile japoneze au emis o avertizare în ce privește cazurile de STSS. Astfel, experții din cadrul institutului național japonez de boli infecțioase au lansat o informare despre numărul de cazuri de STSS cauzate de infecțiile invazive cu streptococ de grup A (invasive group A streptococcus sau iGAS). Ei au spus că aceste cazuri „au crescut încă in iulie 2023, în special în rândul persoanelor cu vârsta sub 50 de ani”. 

Potrivit CDC, persoanele vârstnice cu răni deschise au un risc crescut de a contracta STSS, inclusiv acele persoane care au trecut recent printr-o intervenție chirurgicală. Totuși, experții nu știu cum bacteria a pătruns în organismul a aproape jumătate dintre persoanele care fac STSS, mai arată CDC. 

Profesorul Ken Kikuchi, de la Tokyo Women’s Medical University, a declarat recent că de fapt creșterea numărului de cazuri de infecții cu streptococ de grup A ar putea să se datoreze sistemului imunitar slăbit al persoanelor din această țară, după infecția COVID-19. 


Notă autor:

Sursa foto: https://www.shutterstock.com/ro/image-illustration/streptococcus-bacteria-streptococcal-infections-grampositive-bacterial-2414236745

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe