Newsflash
Internaționale

Tot mai multe decese prin COVID în rândul vârstnicilor japonezi

de Dr. Mariana MINEA - feb. 24 2023
Tot mai multe decese prin COVID în rândul vârstnicilor japonezi

Japonia se confruntă cu o creștere a numărului deceselor prin COVID în rândul populaţiei vârstnice fragile, în contextul ridicării restricţiilor și al noilor variante virale.

covid japoneziMorbiditatea și mortalitatea prin COVID-19 au rămas la valori mici în Japonia în timpul pandemiei, ca urmare a măsurilor stricte de sănătate publică luate în această ţară. Indicatorii au început să crească odată cu ridicarea restricţiilor la jumătatea anului trecut.

Populaţia cea mai afectată este cea a vârstnicilor cu comorbidităţi. În plus, dacă înainte de apariţia variantei Omicron, majoritatea deceselor erau înregistrate în Tokio și Osaka, în prezent, proporţia celor afectaţi în orașele mici și la sate este mai mare decât media naţională, au declarat pentru BBC specialiștii japonezi.

Ei au și alte explicaţii pentru creșterea mortalităţii. Una se referă la clasificarea infecţiei COVID ca boală de tip 2 sau „foarte periculoasă”, ce poate fi tratată numai în spitalele desemnate de guvern. Această organizare s-a păstrat până în prezent, iar unităţile respective au fost copleșite de numărul mare de cazuri, acest lucru întârziind acordarea tratamentelor necesare.

Specialiștii japonezi solicită „downgradarea” COVID și includerea tuturor clinicilor și spitalelor în rândul celor care pot trata această boală. O astfel de măsură a fost anunţată pentru 8 mai a.c.

Alte cauze ale creșterii mortalităţii ar fi lipsa imunităţii naturale și apariţia variantelor noi, care ocolesc parţial răspunsul imun indus prin vaccinare sau chiar prin trecerea prin boală. Referitor la ce va aduce viitorul, medicii au păreri diferite, unii considerând că morbiditatea și mortalitatea vor crește, alţii – că vor scădea.

Citiți și: Focare de Shigella sonnei în UE, Marea Britanie și SUA

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe