Newsflash
Cultură

Artă şi cultură japoneză la Muzeul Naţional de Artă al României

de Florentina Ionescu - ian. 31 2023
Artă şi cultură japoneză la Muzeul Naţional de Artă al României

Muzeul Naţional de Artă al României – MNAR invită publicul bucureștean la două evenimente dedicate artei şi culturii japoneze care se vor desfăşura sâmbătă, 4 februarie a.c.

La ora 11:00 va avea loc prezentarea „Tehnici şi procedee de restaurare grafică şi ceramică”. Publicul amator de artă extrem-orientală este invitat să descopere tehnica xilogravurii japoneze de tip „ukiyo-e” şi termenii specifici restaurării ceramicii extrem orientale.

Prezentarea va fi susţinută de dr. Andreia Teodorescu, expert în restaurare grafică în cadrul MNAR, şi de Oana Solomon, expert în restaurare ceramică şi sticlă al MNAR. 

ceremonia ceaiului
Fotografie de la cottonbro studio: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/sta-jos-sta-a-ezat-model-camera-8748510/

 

Accesul în expoziţia „Laborator III. Aspecte din restaurarea unor lucrări de grafică şi ceramică din China şi Japonia aflate în patrimoniul MNAR” se face din strada Walter Mărăcineanu, în baza biletului de 20 lei (preţ întreg la care se aplică reduceri şi gratuităţi), în limita a 25 locuri, cu înscriere în prealabil la adresa comunicare@art.museum.ro, se arată într-un comunicat de presă de pe site-ul AGERPRES.

La ora 12:30 va avea loc „Chanoyu”, Ceremonia Japoneză a Ceaiului. Publicul este invitat să descopere rafinata artă a ceaiului, arta de a bea un bol de ceai verde, tradiţie spirituală care a definit identitatea Japoniei de-a lungul a peste cinci secole.

Creată din fuziunea elementelor filosofice, etice şi estetice provenind din Taoism, Confucianism, Zen si Shintoism, Ceremonia Ceaiului continuă să fie practicată şi astăzi, neschimbată de peste 600 de ani, fiind o manifestare a rafinamentului moral şi estetic al elitei culturii japoneze. Ceremonia va avea loc în „Chashitsu”, una din sălile Galeriei Orientale a Muzeului National de Artă al României.

Această cameră japoneză de ceai este prima si unica instalată în prezent în România. Ritualul ceaiului va fi performat de studenţii Asociaţiei Tankokai România Luminiş din Bucureşti, reprezentantul local al cunoscutei şcoli de ceai Urasenke - Kyoto. Accesul se face prin intrarea A2 - Spaţii Istorice, participarea fiind gratuită cu înscriere obligatorie în prealabil la adresa comunicare@art.museum.ro, în limita a 15 locuri.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe