Newsflash
ACTUALITATE Internaționale

Japonia: ies la iveală informații despre copii sterilizați forțat

de Florentina Ionescu - iul. 4 2023
Japonia: ies la iveală informații despre copii sterilizați forțat

Un raport recent a scos la iveală că zeci de mii de copii au fost sterilizați în mod forțat în Japonia, acest lucru declanșând furia în rândul populației.

Presa străină relatează că între anii 1948 și 1996, aproximativ 16.500 de persoane au fost afectate, fără a-și da consimțământul, de o lege ce ține de eugenie. Potrivit The Guardian, Junko Iizuka este una dintre persoanele care au fost sterilizate în mod forțat sub legea „Eugenic Protection Law” din Japonia. Ea avea 16 ani la acel moment. 

Inițiatorii unei campanii din Japonia au reacționat în luna iunie a acestui an, după ce publicarea unui raport al guvernului a dezvăluit că foarte mulți copii, chiar și cu vârsta de 9 ani, s-au numărat printre miile de persoane care au fost sterilizate în mod forțat, sub influența unei legi ce ține de eugenie, arată sursa citată. 

Raportul de 1.400 de pagini, înaintat parlamentului în a doua parte a lunii iunie 2023, detaliază modul în care, între anii 1948 și 1996, aproape 16.500 de persoane au fost operate fără să își dea consimțământul, fiind încadrate în această lege. Legea avea scopul de a „preveni nașterea unor descendenți de calitate inferioară... și de a proteja viața și sănătatea mamei”. Majoritatea victimelor afectate de această lege erau femei, potrivit sursei menționate. 

Alte 8.000 de persoane și-au dat consimțământul – cu siguranță fiind presate – în vreme ce aproape 60.000 de femei au făcut avort din cauza unor boli transmise ereditar. Cei doi copii în vârstă de 9 ani care au fost sterilizați au fost un băiat și o fetiță, se mai arată în același raport. 

Victimele acestei campanii îndelungate au subliniat că statul japonez a făcut o mare nedreptate persoanelor cu dizabilități și celor cu boli cronice în perioada de după cel de-Al Doilea Război Mondial. 

Germania și Suedia au avut și ele, de-a lungul istoriei, măsuri similare de sterilizare a populației, dar de atunci și-au cerut iertare victimelor și le-au oferit compensații. 

Publicația citată amintește că la începutul lunii iunie a.c., o înaltă curte a respins cererea de obținere a daunelor făcută de două femei, printre care și Junko Iizuka. Aceasta avea 16 ani atunci când a fost dusă la o clinică în nord-estul Japoniei și supusă cu forța unei operații misterioase, despre care femeia (acum în vârstă de 77 ani) a descoperit mai târziu că o împiedicase să aibă copii. 


Notă autor:

Fotografie de la NEOSiAM 2021: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/model-fa-a-chip-trist-594421/

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe