Newsflash
Internaționale

Tot ce trebuie să știți despre varianta Omicron a virusului SARS-CoV-2

de Florentina Ionescu - nov. 29 2021
Tot ce trebuie să știți despre varianta Omicron a virusului SARS-CoV-2

Noua variantă a virusului SARS-CoV-2 se numește Omicron și a fost recent descoperită. Prima dată, această variantă a fost detectată în sudul Africii.

Varianta a fost inițial denumită B.1.1.529, dar vineri a fost desemnată variantă ce prezintă îngrijorare (VOC sau variant of concern) de specialiștii din Organizația Mondială a Sănătății, din cauza mutațiilor sale îngrijorătoare și deoarece „dovezile preliminare sugerează că există un risc crescut de reinfecție cu această variantă”, scrie The Guardian

varianta sars cov 2 marea britanie mai mortala

Când a fost prima dată detectată?

Sursa citată amintește că varianta B.1.1.529 a fost identificată marțiea trecută și a fost considerată o variantă îngrijorătoare din cauză că are un număr foarte mare de mutații, ceea ce înseamnă că ar putea să „păcălească” imunitatea.

Citiți și: Belgia a depistat primul caz cu varianta Omicron a SARS-CoV-2 

De asemenea, această variantă a fost asociată cu o creștere a numărului de cazuri, în ultimele două săptămâni, în provincia Gauteng din Africa de Sud, o zonă urbană care include Pretoria și Johannesburg. 

Vă recomandăm să citiți și: OMS: o nouă variantă sudafricană a SARS-CoV-2, potențial rezistentă la vaccin 

 

De unde provine?

Deși inițial varianta nouă a fost asociartă cu provincia Gauteng, această variantă nu își are originea neapărat în această zonă. Primele probe au arătat că varianta a fost colectată în Botswana în data de 11 noiembrie. Oamenii de știință spun că această constelație neobișnuită de mutații sugerează că varianta ar fi putut să apară în timpul unei infecții cronice a unei persoane cu imunitatea compromisă, cum ar fi un pacient cu HIV/SIDA netratat.

De ce prezintă motive de îngrijorare?

Varianta Omicron are peste 30 de mutații pe proteina ei spike, cheia folosită de virusul SARS-CoV-2 pentru a deschide calea de intrare în celulele corpului uman – mai mult decât dublul numărului de mutații pe care le poartă varianta Delta.

O schimbare atât de dramatică în ceea ce privește numărul mutațiilor a ridicat motive de îngrijorare, cum că anticorpii de la infecțiile anterioare sau de la vaccinare s-ar putea să nu mai fie atât de eficienți.

Bazându-se pe faptul că știu lista de mutații, oamenii de știință anticipează că virusul are o probabilitate mai mare să infecteze sau să reinfecteze persoanele care au dobândit imunitate la variantele care au circulat anterior.

Este sau nu mai infecțioasă?

Încă nu se știe clar dacă varianta Omicron este mult mai transmisibilă decât alte variante ale SARS-CoV-2, dar sursa citată amintește că a fost o creștere subită a numărului de cazuri în Africa de Sud, de la 273 de cazuri în 26 noiembrie la peste 1200 de cazuri până la începutul acestei săptămâni (articolul din The Guardian a apărut vineri, 26 noiembrie – n.red.). Mai bine de 80% din aceste cazuri erau din provincia Guateng și analiza preliminară sugerează că varianta aceasta a devenit rapid tulpina dominantă a virusului.

Nu există încă informații cu privire la faptul că varianta Omicron ar duce la o schimbare în ce privește simptomele sau severitatea COVID-19. Acesta este un alt lucru pe care oamenii de știință din sudul Africii îl monitorizează îndeaproape.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe