Newsflash
Dosar

Vaccinarea antigripală scade incidenţa COVID-19 la vârstnici

de Dr. Dan PEREŢIANU - oct. 7 2022
Vaccinarea antigripală scade incidenţa COVID-19 la vârstnici

Efectul vaccinului gripal asupra COVID-19 este explicat atât din punct de vedere biologic, cât și social.

vaccin antigripalAfirmaţia din titlu aparţine unui grup de cercetători din Canada (Seyed M. Hosseini-Moghaddam, 2022) și a apărut în JAMA pe 28 septembrie. Rezultatele comunicate au fost obţinute după ce au fost studiate dosarele medicale ale circa 2,2 milioane de locuitori din Ontario, Canada, cu vârsta de peste 66 ani.

Datele au fost analizate comparativ pentru două cohorte anuale: 2019-2020 și 2020-2021. Numărul de persoane vaccinate antigripal a fost anual de puţin peste 1,2 milioane. Lotul nevaccinaţilor a fost de circa un milion.

Prima mea observaţie este legată de numărul extrem de mare al vaccinărilor antigripale pentru o populaţie de circa 14,57 milioane de locuitori (recensământ din 2019), din care vârstnicii reprezintă 16,5% (recensământ din 2016). Adică, peste jumătate din populaţia vârstnică din Ontario s-a vaccinat antigripal.

Comparativ, în România, în 2020, s-au vaccinat antigripal numai două milioane de cetăţeni. Vârstnicii din România (persoane de peste 65 de ani) reprezentau 19% din populaţia de 19.317.984 comunicată în 1 octombrie 2020 de Institutul Naţional de Statistică (vezi Raport 2020). Adică, 3,7 milioane!

Observaţia în sine că riscul de a face COVID-19 este diminuat postvaccinare antigripală este extrem de incitantă. Explicaţiile de până acum au fost în principal de tip biologic. Interesant a fost de observat comportamentul românilor faţă de vaccinul gripal în contextul pandemiei de COVID-19.

În sezonul 2018-1019, în România avusese loc o epidemie de gripă (comună cu cea din Europa). Atunci au murit circa 700 de cetăţeni (în Franţa, în același sezon au decedat circa 15.000).

În acel sezon, numărul vaccinărilor antigripale a fost de circa 0,5 milioane. Ca urmare, în sezonul 2019-2020, înainte de pandemie, s-au vaccinat în România aproximativ un milion de oameni.

În schimb, în cursul pandemiei de COVID, înainte de existenţa vaccinurilor specifice, s-au vaccinat antigripal două milioane de români. Intuiţia socială a fost că vaccinul gripal poate avea efectele unui vaccin anti-COVID, ceea ce s-a arătat zilele trecute, pentru Canada.

Interferenţa antigenică și de comportament

Deși cercetătorii canadieni enumeră mecanismele biologice posibile prin care vaccinarea antigripală poate scădea riscul de COVID-19 (inducţia imunităţii înnăscute, menţinerea sistemului imun în alertă prin vaccinare, interferenţa antigenică, prin similitudinea unor antigene, efecte heterologice, patogenie comună, cu creșterea mecanismelor de interferare SARS-CoV-2), ei nu au insistat asupra lor.

Ei sugerează mai ales cauze sociale. Acestea derivă din faptul că vaccinarea antigripală nu este obligatorie. Cu alte cuvinte, cei care s-au vaccinat antigripal sunt persoane cu o conștiinţă medicală și socială dezvoltată, care se duc la medic frecvent, care interacţionează mai des cu sistemul de sănătate și care sunt mai puternic ancorate în igienă și bună stare medicală. Aceste persoane nu au ceea ce se numește colocvial „comorbidităţi”.

Citiți și: Emilian Popovici: „Gripa poate genera complicații și la oameni sănătoși”

Astfel, autorii sugerează că acest tip de comportament social arată că persoanele care doresc și fac vaccinarea antigripală respectă şi regulile legate de socializarea redusă în pandemie: purtatul măștii, purtatul corect al măștii, igiena mâinilor, dieta adecvată, fără mult alcool și fără tutun etc.
Legat de incidenţa COVID-19 la cei vaccinaţi antigripal, datele obţinute de cercetători arată semnificaţii importante (Tabel).

Tabel Peretianu

P.S.: se ştie că în 8 decembrie 2021 a început vaccinarea
anti-COVID (în România, la 27 decembrie). Mii de articole au fost publicate (inclusiv online) despre acest subiect.

Un foarte recent articol, al unor autori din Tel Aviv, arată cum evoluează anticorpii neutralizanţi împotriva SARS-CoV-2 după a patra vaccinare (care este extrem de rară în România).

Autorii (Matan J Cohen și colab, 2022) arată că protecţia vaccinului clasic (anti-varianta Alfa, Wuhan) de tip Pfizer-BioNTech se produce pentru varianta Omicron la 7.000 AU/ml (1 AU/ml este 7,2 BAU/ml). Observaţia mea, din studiul asupra unui pacient de vârsta a treia, este că nivelul de anticorpi anti-COVID ce protejează faţă de varianta Omicron poate fi şi numai de 4.000 AU/ml (vezi figura).

grafic vaccinare

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe