Newsflash
Internaționale

Doza booster adaptată la varianta Omicron reduce spitalizările

de Dorina Novac - ian. 10 2023
Doza booster adaptată la varianta Omicron reduce spitalizările

Doza booster a vaccinului anti-COVID dezvoltat de Pfizer şi BioNTech şi adaptat împotriva variantei Omicron a redus semnificativ spitalizările în rândul pacienţilor vârstnici.

Potrivit unui studiu realizat de cercetători israelieni, a existat o reducere de 81% a spitalizărilor în rândul persoanelor cu vârste peste 65 de ani cărora le-a fost administrată doza booster în comparaţie cu cei care au primit cel puţin două doze dintr-un vaccin anti-COVID-19, dar nu şi doza adaptată la Omicron.

vaccin omicron

Cercetarea a fost desfăşurată de la sfârşitul lunii septembrie până la mijlocul lunii decembrie şi a cuprins 622.701 de persoane cu vârste de cel puţin 65 de ani, eligibile pentru boosterul bivalent. Dintre aceste persoane, 85.314 - reprezentând 14% - au fost vaccinate cu noul booster, scrie Agerpres.

Citește și: Serul adaptat Omicron se poate administra concomitent cu vaccinul gripal

Studiul, realizat de cercetători din cadrul Clalit, furnizor de servicii medicale din Israel, precum şi de la Universitatea Ben-Gurion din Negev şi Sapir College, nu a fost încă supus procedurii de evaluare peer-review.

„Spitalizarea din cauza COVID-19 s-a produs în cazul a şase persoane care au primit vaccinul bivalent şi în cazul a 297 de participanţi care nu l-au primit. S-au înregistrat decese asociate COVID-19 în cazul unei persoane vaccinate cu serul bivalent şi la 73 de participanţi care nu s-au vaccinat cu acest ser”, au precizat autorii studiului.

Deşi o scădere a mortalităţii de 86% nu este determinantă din punct de vedere statistic în contextul ratelor de deces relativ scăzute înregistrate în Israel, scăderea constatată a fost, cu toate acestea, semnificativă, au precizat oamenii de ştiinţă israelieni.

„Participanţii care s-au vaccinat cu serul bivalent au prezentat rate mai scăzute de spitalizare şi mortalitate din cauza COVD-19 în comparaţie cu persoanele care nu au primit acest vaccin, în primele 70 de zile după vaccinare”, au adăugat autorii cercetării.

În timp ce vaccinul bivalent ţinteşte varianta iniţială a noului coronavirus şi subvariantele BA.4 şi BA.5 ale Omicron, oamenii de ştiinţă ţin sub observaţie o altă subvariantă Omicron, XBB.1.5, care se răspândeşte rapid în Statele Unite.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe