Newsflash
Internaționale

OMS: o nouă variantă sudafricană a SARS-CoV-2, potențial rezistentă la vaccin

de L. Budin - nov. 26 2021
OMS: o nouă variantă sudafricană a SARS-CoV-2, potențial rezistentă la vaccin

Botezată B.1.1.529, noua varianta prezintă peste 30 de mutații – spre comparație, varianta Delta are doar două –, este mai transmisibilă și e potențial rezistentă la vaccinuri.

Până la ora actuală, au fost depistate mai puțin de 30 de de cazuri de infectare – 22 în Africa de Sud, 4 în Botswana vecină, 2 în Hong Kong, la persoane vaccinate. Un caz a fost depistat în Israel, de la o persoană venind din Malawi, arată publicația Les Echos.  

covid-africa

Ceea ce ne preocupă este că această variantă ar putea avea nu doar o capacitate de transmitere crescută, dar că ar fi capabilă și să ocolească anumite părți ale sistemului nostru imunitar”, a declarat profesorul Richard Lessells, om de știință sudafrican.

Organizația Mondială a Sănătății a decis să convoace o reuniune de urgență, pentru a dezbate periculozitatea noii variante.

În așteptarea mai multor informații, numeroase țări au început să ia măsuri de precauție, pentru a limita riscurile. Marea Britanie a acționat cel mai prompt și a decis, de joi, 25 noiembrie, seara, să interzică intrarea în țară a călătorilor provenind din șase țări africane. Nici Singapore nu va permite intrarea non-rezidenților provenind din Africa de Sud și din șase țări africane, restricții asemănătoare luând și autoritățile din Israel.

Comisia Europeană va propune activarea unei proceduri de urgență, pentru a bloca legăturile aeriene cu regiunea de sud a Africii, a declarat președinta executivului european, Ursula von der Leyen.

Autoritățile din Africa de Sud se tem de un nou val pandemic până la sfârșitul anului. Oficial, este țara cea mai afectată de pandemie, de pe continentul african. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe