Newsflash
Internaționale

Noi boostere pentru COVID-19

de Dr. Roxana Dumitriu-Stan - sept. 9 2022
Noi boostere pentru COVID-19

FDA și CDC au aprobat noile boostere actualizate împotriva noilor variante ale virusului SARS-CoV-2. Speranţa este că acestea vor îmbunătăţi protecţia împotriva tuturor variantelor virale circulante.

image-from-rawpixel-id-2836983-jpegVaccinurile aprobate sunt bivalente și ajută organismul să se protejeze împotriva tulpinii iniţiale ce a determinat apariţia COVID-19, dar și împotriva subvariantelor Omicron BA.4 și BA.5. După administrarea acestor vaccinuri, celulele vor sintetiza anticorpi care se leagă de anumite porţiuni ale proteinelor spike.

În prezent, variantele BA.4 și BA.5 sunt dominante în SUA și determină în medie 91.000 de infecţii zilnic. Boosterul produs de Pfizer este o doză de 30 de micrograme care conţine 15 micrograme de ARN mesager împotriva tulpinii originale și 15 micrograme împotriva variantelor BA.4 și BA.5. Este autorizat momentan pentru adulţi și pentru copiii de peste 12 ani.

Boosterul de la Moderna conţine 50 de micrograme (25+25) și este autorizat pentru cei de peste 18 ani. Vaccinurile iniţiale sunt încă utilizate ca doză 1 și rapel, însă nu mai sunt autorizate ca boostere pentru persoanele de peste 12 ani.

Noile boostere pot fi administrate persoanelor de peste 12 ani dacă au primit dozele iniţiale de vaccin. Protecţia oferită de vaccinuri și de infecţie scade de-a lungul timpului în toate grupurile de vârstă, de aceea boosterele sunt necesare. Dr. Anthony Fauci consideră utile aceste vaccinuri actualizate și că în special vârstnicii care asociază comorbidităţi ar trebui să se vaccineze.

Când se administrează?

Pentru a primi acest booster, persoanele ar trebui să aștepte minimum două luni de la ultima doză de vaccin primită. Pentru cei care au avut recent COVID-19, CDC recomandă ca pacienţii să aștepte până la remiterea infecţiei și până când persoana nu mai este contagioasă.

Infecţia acţionează ea însăși ca un fel de booster, iar studiile arată că persoanele care au avut infecţia prezintă un risc scăzut de a se reinfecta timp de cel puţin trei luni după ce s-au recuperat.

Citiți și: China aprobă primul vaccin inhalator pentru COVID-19


Notă autor:

https://edition.cnn.com/2022/09/01/health/covid-omicron-booster-explainer-wellness/index.html

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe