Potrivit rezultatelor studiului COLCOT (Colchicine Cardiovascular Outcomes Trial), colchicina a fost eficientă în prevenirea evenimentelor cardiace adverse majore după un infarct miocardic (IM), comparativ cu placebo.
În acest studiu multicentric, randomizat, de tip dublu orb, placebo controlat, au fost incluși 4.745 de pacienţi cu vârsta medie de 61 de ani. Criteriul de includere esenţial a fost documentarea infarctului miocardic recent (ultimele 30 de zile). Aproximativ 20% dintre pacienţi erau diagnosticaţi și cu diabet zaharat.
S-a observat că administrarea unei doze mici de colchicină (0,5 mg pe zi) poate reduce riscul de evenimente adverse cardiovasculare primare cu 35% și totale cu 47% în cazul pacienţilor cu diabet zaharat și infarct miocardic recent, atunci când este iniţiată în primele 30 de zile după IM.
Evenimentele adverse cardiovasculare au fost definite prin: deces de cauză cardiovasculară, stop cardiac resuscitat, infarct miocardic, accident vascular cerebral sau spitalizare pentru angină pectorală ce necesită proceduri de revascularizare coronariană. Se consideră că beneficiul este datorat proprietăţilor antiinflamatorii ale colchicinei.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe