Newsflash
Reportaje

Tehnicile de prim ajutor, un aliat de seamă în viaţa de zi cu zi

de Cristina GHIOCA - iun. 4 2021
Tehnicile de prim ajutor,  un aliat de seamă în viaţa de zi cu zi

Trei cluburi moto și-au unit forţele și au făcut posibilă desfășurarea unui curs gratuit de prim ajutor în București.

Participanţii au avut ocazia să afle cum pot acţiona atunci când o persoană intră în stop cardio-respirator, dar și cum pot ajuta victimele unui accident rutier.

Fundaţia pentru Tineret a Municipiului București a găzduit, săptămâna trecută, un curs gratuit de prim ajutor, susţinut de Alexa Catalina, instructor la Societatea de Salvare București. Organizatori au fost membri ai trei cluburi moto, Black Helmets, Free Riders și WIMA România – Asociaţia Femeilor Motocicliste, ca parte a campaniei „Siguranţă pe două roţi”, aflată la cea de-a doua ediţie.

Scopul iniţiativei este de a crește nivelul de conștientizare privind siguranţa motocicliștilor în rândul participanţilor la trafic, cât și promovarea motociclismului responsabil pe șoselele din România.

1

Pe parcursul a patru ore, instructorii au prezentat cele trei tipuri de urgenţe asupra cărora oamenii obișnuiţi pot interveni, dacă au noţiunile de bază care să le permită să facă acest lucru.

Participanţii au aflat ce pot face în cazul în care o persoană intră în stop cardio-respirator; care este poziţia de siguranţă în care poate fi pusă o victimă inconștientă, dar care respiră; cum se efectuează manevra Heimlich și cum se pot gestiona situaţiile cu victime în cazul accidentelor rutiere.

Răspunsuri la întrebări de zi cu zi

„Cursul de prim ajutor pe care l-am făcut astăzi a vizat să acopere posibilele întrebări legat de ce se poate face, ce este recomandat, ce este permis, ce este absolut interzis în gestionarea unei victime a unui accident rutier, pentru că de obicei, ca motocicliști, la asta ne gândim”, ne-a mărturisit Alexa Catalina, instructor curs.

Sunt manevre simple, pe care le poate învăţa orice persoană. Nu are nevoie de studii medicale, are nevoie doar de atenţie și de curajul de a interveni.

Noţiunile prezentate la cursul din București sunt aceleași pe care le învaţă și persoanele care doresc să se înscrie în programul „Există un erou în fiecare dintre voi”, singura diferenţă este că acolo manevrele sunt repetate mult mai mult: „Faţă de cei care au fost prezenţi astăzi aici, care ar putea sau nu să întâlnească o situaţie în care să fie nevoie de ajutorul lor, colegii de la «Există un erou» intervin voluntar [la situaţii de urgenţă]. (...) Nu diferă cu nimic din punctul de vedere al noţiunilor teoretice, ci strict la nivelul de repetare a protocolului – cât a lucrat fiecare dintre ei pe manechin și cât a repetat protocolul”, ne-a explicat Alexa Catalina.

Bine de știut

Dincolo de a fi instructor la Societatea de Salvare București, Alexa este și motociclistă, dar și membră WIMA România. Acest lucru a făcut-o să își dorească și mai mult să se implice în campania „Siguranţă pe două roţi”, prin susţinerea acestui curs: „Siguranţa pleacă în primul rând de la noi. Dincolo de faptul că vrem respect în trafic, că vrem ca șoferii să se uite [în trafic] și după un singur far, nu doar după două, dincolo de lucrurile acestea pe care le așteptăm de la alţii, noi trebuie să ne dorim să fim în siguranţă. Noi să vrem să rămânem fără «îmbunătăţiri» de tipul șuruburi, cusături ș.a.m.d. Trebuie să vii și tu cu dorinţa de a fi în siguranţă, nu doar cu așteptarea să te protejeze alţii, deoarece nu o vor face”.

2

Ionuţ Cazacu, membru Free Riders, afirmă că ei fac toate aceste lucruri pentru a se simţi în siguranţă și pentru a-și ajuta semenii: „Aceste cursuri nu sunt neapărat pentru noi, motocicliștii, sau pentru șoferi. Sunt de părere că aceste informaţii trebuie să fie cunoscute de toată lumea, încă din școală. Nu strică să poţi ajuta pe cineva fără a avea așteptarea să ţi se întoarcă ceva înapoi. Este cel mai minunat lucru pe care poţi să-l faci pentru acea persoană și pentru tine în primul rând”.

Siguranţa, importantă indiferent de situaţie

Siguranţa pe motocicletă este foarte importantă indiferent de situaţie, dar în cazul accidentelor moto cu atât mai mult trebuie să știi când să acorzi primul ajutor și când să nu o faci, când și cum să scoţi casca, lucruri pe care oamenii nu le pot învăţa din altă parte, a completat Marius
Mitroi, vicepreședinte Black Helmets: „Acum trei ani, noi [Black Helmets] am început să facem cursuri de acest fel cu cei de la SMURD. (...)
Cursul celor de la SMURD și cel efectuat de Societatea de Salvare au tratat aceleași probleme, însă cursul SMURD a avut o componentă specifică pentru accidentele moto”.

3

La cursul de prim ajutor din 22 mai au fost disponibile 30 de locuri și toate au fost ocupate. La fel s-a întâmplat și în anii trecuţi, la cele organizate de Black Helmets și SMURD.

„În anii anteriori a trebuit să facem două serii de cursuri, deoarece au fost foarte mulţi doritori și tot au mai rămas oameni pe dinafară. Oamenii chiar vor să înveţe. De fapt, toată această campanie este despre educaţie, nu neapărat educaţia șoferilor auto, cât și educaţia motocicliștilor”, a punctat Marius Mitroi.

Obiceiuri vechi la vremuri noi

Campanii de siguranţă au tot fost de când e formată comunitatea motociclistă în România, a subliniat Mihaela Hodivoianu, președinta WIMA România: „Campania «Siguranţă pe două roţi» se află la cea de-a doua ediţie, iar anul acesta a fost concepută pe o durată de patru luni. Urmează să se încheie la finalul lunii iunie”.

Pe lângă cursul de prim ajutor, campania a inclus și o acţiune de donare de sânge desfășurată în Centrul de Transfuzie Sanguină „Col. prof. dr. Nicolae Nestorescu” pe parcursul a trei zile, dar și alte evenimente.

„Am avut evenimente despre cum să ne alegem școala moto sau echipamentul moto potrivit. Am avut parade moto în care am încercat să păstrăm și să discutăm niște reguli de mers în grup. Am avut și evenimente care au ţintit închegarea comunităţii și conștientizarea șoferilor că sunt și motocicliști în trafic”, a spus Mihaela Hodivoianu.

Tura de anduranţă

Campania are inclusă și o tură moto de mai multe zile, pe traseul București – Hunedoara – Oradea – Cluj-Napoca – Sibiu – Buzău – București.

„Sunt în jur de 1.400 de kilometri, o să fie aproximativ 15 rideri permanenţi – băieţi și fete și vor fi și alţi rideri care se vor alătura caravanei pe tot traseul, pe anumite segmente. [Tura] Începe pe 31 mai și se termină pe 7 iunie”, a menţionat președinta WIMA. În paralel, pe același traseu se va desfășura și o tură de anduranţă de 24 de ore, efectuată de doi motocicliști cu experienţă, membri Black Helmets.

Aceasta se va întâlni cu tura de siguranţă la Oradea, tocmai pentru a le explica participanţilor cum să se pregătească pentru o tură de anduranţă. Totul va fi filmat și distribuit în online. Tura moto va fi monitorizată și prin GPS, așa că oricine va putea ști oricând unde se află caravana, iar doritorii sunt așteptaţi să se alăture iniţiativei.

„Speranţa mea este ca atunci când trec printr-un oraș, comunitatea moto de acolo să mă însoţească măcar până în următorul oraș. Îmi doresc acest lucru și aș fi foarte bucuros ca în fiecare zonă să găsesc măcar alte două persoane care să meargă mai departe cu mine”, a mărturisit Ionuţ Cazacu, membru Free Riders.

Tot în cadrul campaniei, ar urma să fie organizată și o paradă moto foarte mare. „Teoretic ar trebui să aibă loc în contextul Zilei Internaţionale a Motociclistului, marcată pe 21 iunie. Nu știu dacă vom putea să o facem atunci, pentru că fiind atât de mare ne trebuie autorizaţie. Dacă o vom obţine, o vom face, dacă nu, o vom organiza mai târziu, dar cu siguranţă vom încheia campania printr-o paradă mare”, a conchis Mihaela
Hodivoianu.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe