Newsflash
ACTUALITATE Știri

Compania Moderna dezvoltă un vaccin împotriva gripei aviare

de Magdalena Tănăsescu - iul. 10 2024
Compania Moderna dezvoltă un vaccin împotriva gripei aviare

Compania Moderna a primit suma de 176 de milioane de dolari de la Guvernul Statelor Unite pentru a avansa în dezvoltarea vaccinului său împotriva gripei aviare.

Potrivit unui comunicat al companiei americane, fondurile de la U.S. Biomedical Advanced Research and Development Authority vor fi utilizate pentru a încheia etapa finală de dezvoltare şi testare a unui vaccin pre-pandemic pe bază de ARN mesager împotriva gripei aviare H5N1. 

Acordul include, de asemenea, opţiuni suplimentare pentru pregătirea şi accelerarea reacţiei autorităţilor la viitoarele ameninţări la adresa sănătăţii publice, au precizat reprezentanţii companiei.

Anul trecut, Moderna a început un studiu de siguranţă şi imunogenitate pentru vaccinul său dezvoltat împotriva gripei aviare, denumit mRNA-1018, pe adulţi sănătoşi cu vârste de peste 18 ani. Studiul a inclus atât subtipul H5 de gripă aviară care circulă în prezent în fermele de vaci de lapte, cât şi subtipul de gripă aviară H7.

Rezultatele acelui studiu sunt aşteptate în acest an şi vor fi utilizate pentru a elabora planuri de dezvoltare în fază avansată, a precizat compania americană, citată de Agerpres.

Vaccinul Moderna utilizează tehnologia ARM mesager, folosită şi la fabricarea vaccinului său împotriva COVID-19.

Din luna martie a acestui an au început să crească îngrijorările legate de o epidemie de virus H5N1 în fermele de vaci din mai multe state americane. S-a înregistrat, totodată, și infectarea a trei lucrători din industria laptelui. 

Oficialii din Statele Unite au raportat, în martie 2024, primul focar de virus H5N1 într-o fermă de vaci de lapte, care a infectat de atunci peste 130 de cirezi în 12 state americane.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe