Newsflash
ACTUALITATE Internaționale

Cum ne protejăm ochii când e eclipsă de soare

de Florentina Ionescu - apr. 8 2024
Cum ne protejăm ochii când e eclipsă de soare

O eclipsă totală de soare de-a lungul unor vaste regiuni din America de Nord are loc pe 8 aprilie a.c.

Unele părți din 15 state americane vor fi în calea eclipsei totale de soare din 2024, iar locuitorii din aceste zone se vor putea bucura de acest „spectacol” de pe cer. 

Dacă doriți să vedeți eclipsa de soare din 2024 în mediul online, vă oferim câteva informații utile în acest sens. NASA va transmite astăzi pe canalul său oficial de YouTube eclipsa de soare, precum și pe canalul NASA+. Transmisiunea va include și comentariul unui expert. 

Click aici pentru a putea urmări online eclipsa de soare: https://www.youtube.com/playlist?list=PL2aBZuCeDwlTC83-D5weTwSZV5gHwGCFp.

Ochii trebuie protejați 

Chiar dacă astăzi va fi eclipsă de soare vizibilă în principal în America de Nord, este important să știm cum trebuie protejați ochii atunci când vrem să ne uităm la soare. Mai jos sunt câteva recomandări de la Asociația Americană de Optometrie (American Optometric Association). 

Nu uitați că dacă vă veți uita direct la soare în timpul unei eclipse solare este o acțiune nesigură și că acest lucru vă poate cauza leziuni temporare sau chiar permanente la nivel ocular. 

Cu excepția unui scurt moment (faza totală) din timpul eclipsei totale de soare, când Luna acoperă complet Soarele, nu este deloc sigur pentru ochi să vă uitați direct la Soare fără o protecție specială pentru ochi. 

Prima recomandare a Asociației Americane de Optometrie este să folosiți accesorii/ochelari aprobați pentru eclipsele solare. Singurul mod sigur prin care puteți vedea un soare parțial eclipsat este prin intermediul unor filtre solare concepute special în acest scop. Adică ochelari care întrunesc standardele internaționale ISO 12312-2. 

A doua recomandare se referă la anumite tehnici. Stați drept și acoperiți ochii cu perechea de ochelari special creată pentru echopsa de soare înainte de a vă uita la cer. Nu îndepărtați ochelarii în timp ce vă uitați la soare. Dacă purtați de obicei ochelari de vedere, puneți ochelarii pentru eclipsă peste ochelarii de vedere. 

Mergeți la medicul specialist în oftalmologie sau optometrie. Dacă simțiți disconfort sau aveți probleme de vedere ce apar în urma faptului că v-ați uitat la soare în timpul eclipsei, mergeți la medic pentru o examinare completă a ochilor. 


Notă autor:

Imagine generată cu AI la 8 aprilie, 11:56 AM

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe