Newsflash
ACTUALITATE Internaționale

Alertă privind gripa aviară – India, 2024

de Prof. dr. Mircea Ioan POPA - iun. 19 2024
Alertă privind gripa aviară – India, 2024

Discuțiile privind o potențială pandemie cu virus gripal de tip aviar au început în special după anul 2003. Având în vedere riscurile, în finalul anului 2005, a fost organizată o întrunire la nivel mondial în Beijing, China.

Am participat ca reprezentant al Ministerului Sănătății, iar în prima săptămână a anului 2006 am propus domnului ministru un plan, prin împrumut BIRD/BEI, pentru pregătirea României. Împrumutul a fost aprobat, iar proiectul pe care l-am redactat a condus la întărirea capacității de producție pentru vaccin gripal, funcționalizarea ariei de fiolaj și construcția unui laborator cu nivel de biosecuritate (BSL3).

Dacă în 2005 se discuta despre o potențială pandemie cu virusul gripal tip H5N1, în 2009 a izbucnit pandemia cu virusul gripal tip H1N1, la nivel mondial fiind solicitate milioane de doze de vaccin. România a avut în vedere și cumpărarea de vaccin H1N1 de la producători externi, dar Institutul Cantacuzino a produs în timp foarte bun vaccin pandemic (H1N1) care a fost pus la dispoziția autorităților de sănătate. România nu a fost nevoită să cumpere nici măcar o singură doză de vaccin pandemic din exterior. 

Caz în India: copil infectat

Organizația Mondială a Sănătății a anunțat săptămâna trecută că a fost detectat un caz de infecție umană cu gripa aviară cauzat de virusul H9N2 la un copil de 4 ani în statul Bengal de Vest, din estul Indiei. Copilul a fost internat inițial în spital, în secție de terapie intensivă (prezentând febră înaltă, crampe abdominale, dificultăți în respirație) în luna februarie, pentru circa trei luni. Externarea a fost făcută după punerea diagnosticului și în momentul în care starea copilului a permis aceasta. În ancheta epidemiologică s-a evidențiat că a fost expus la păsări, atât acasă cât și în locurile de joacă. Nimeni dintre persoanele din familie sau dintre persoanele cunoscute nu au avut semne sau simptome respiratorii în perioada evaluată. Nu au fost date detalii privind tratamentul antiviral sau dacă în familia respectivă s-a administrat vaccin.

Aceasta este a doua infecție umană cu virus gripal aviar tip H9N2 din India. Precedenta infecție cu acest virus a fost identificată în anul 2019. Cu toate că infecțiile produse de virusul H9N2, de regulă, nu sunt grave, în mod obișnuit virusul afectează doar păsările, transmiterea la om este posibilă.

Sursa: https://www.medscape.com/index/list_11444_0

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe