Newsflash
Internaționale

Studiu: Pacienții dializați au un risc mai mare de infectare cu SARS-CoV-2

de Florentina Ionescu - aug. 26 2020
Studiu: Pacienții dializați au un risc mai mare de infectare cu SARS-CoV-2

O cercetare recentă a arătat că persoanele din intituțiile de îngrijire a vârstnicilor care fac dializă pentru boala renală cronică ar putea fi supuse unui risc mai mare de infectare cu virusul SARS-CoV-2.

Se știe deja că virusul care cauzează boala COVID-19 se poate transmite cu ușurință în centrele pentru îngrijirea persoanelor vârstnice și în alte unități pentru îngrijirea bolnavilor pe termen lung, ceea ce se traduce prin numere foarte mari de cazuri și de decese în rândul populației vulnerabile.

centre ingrijire batrani risc covid

Însă potrivit unui studiu nou, realizat de cercetătorii de la Johns Hopkins Medicine, rezidenții din centrele de îngrijire a vârstnicilor care urmează tratament de hemodializă pentru boala renală cronică ar putea avea chiar un risc mai mare de infecție cu noul coronavirus.

Rezultatele acestui studiu, scrie www.sciencedaily.com, au fost publicate la jumătatea lunii august, în Morbidity and Mortality Weekly Report, publicat de CDC.

Pentru acest amplu studiu, cercetătorii au investigat un focar de COVID-19 care a avut loc în aprilie 2020, într-un centru de îngrijire a bătrânilor din Maryland, cu 200 de paturi. Acest centru avea un centru de hemodializă care funcționa independent, chiar în acel loc.

Dintre cei 173 de rezidenți din centrul de îngrijire a bătrânilor, 32 au făcut tratamentul de dializă în perioada 16-30 aprilie. Până la sfârșitul perioadei de studiu, testarea pentru expunerea la virusul SARS-CoV-2 a fost efectuată pentru toți rezidenții, cu excepția a trei persoane (care au refuzat testarea și care au fost trecute la categoria rezultatelor negative).

Oamenii de știință au raportat că 15 dintre cei 32 rezidenți ai centrului (adică 47%) care urmau ședințele de dializă au fost testați pozitiv, pe când doar 22 dintre ceilalți 138 de rezidenți (16%) au fost testați pozitiv.

„Pe baza rezultatelor noastre, credem că rezidenții din centrele de îngrijire a persoanelor vârstnice care fac dializă sunt mai susceptibili decât alte persoane din acea unitate să aibă expuneri repetate și prelungite la virusul SARS-CoV-2 și, prin urmare, ar putea fi supuși unui risc mult mai mare de infectare și, ulterior, de COVID-19”, a declarat  Benjamin Bigelow, student la Johns Hopkins University School of Medicine și autorul principal al studiului.

Tototdată, autorul senior al acestei cercetări, dr. Morgan Katz, a explicat că studiul sugerează că pentru a preveni focarele de COVID-19, centrele de îngrijire a bătrânilor și centrele de dializă trebuie să mențină o comunicare constantă pentru a îmbunătăți practicile medicale pentru prevenirea infecțiilor în decursul procesului de transportare a rezidenților la dializă și în timpul ședințelor de dializă.

„Rezidenții (acestor centre - n.red.) care fac dializă ar trebui monitorizați cu atenție, iar prioritizarea testării trebuie să se facă pentru orice contact realizat cu personalul din centrul de dializă care ar fi putut fi expus la virusul SARS-CoV-2”, a declarat dr. Morgan Katz, potrivit site-ului citat.


Notă autor:

Sursa foto: pixabay.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe