Newsflash
Internaționale

Studiu japonez: secretul pentru a adormi bebelușul care plânge

de Florentina Ionescu - oct. 31 2022
Studiu japonez: secretul pentru a adormi bebelușul care plânge

Un studiu recent, din Japonia, arată „secretul” pentru ca părinții să reușească să adoarmă bebelușul ce nu se oprește din plâns.

Potrivit unui studiu nou, ar exista o tehnică simplă, bazată pe știință, care ar putea ajuta la adormirea bebelușului ce nu se oprește din plâns: mersul cu el în brațe.

Cercetătorii de la Institutul Riken au determinat că prin ținerea bebelușului în brațe, mergând astfel cu el prin casă, preț de cinci minute, acest truc crește semnificativ șansa ca bebelușul să adoarmă. Dar atenție: asigurați-vă că așteptați cinci până la opt minute înainte de a-l pune pe micuț în pat, întrucât acest lucru va reduce riscul ca bebelușul să se trezească din nou, spun cercetătorii, potrivit The Japan Times. Studiul acesta a fost publicat în jurnalul „Current Biology” în septembrie. 

bebelus adormit
Fotografie de la kelvin octa : https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/dragu-adorabil-dragala-expresie-faciala-1973270/

 

„Fiziologia sugarului este neașteptat de complexă, iar intuiția noastră este foarte limitată. De aceea avem nevoie de știință”, a declarat Kumi Kuroda, cercetător de la Riken implicat în acest studiu, care a crescut patru copii.

Într-un studiu care a implicat 21 de mame și de bebeluși (cei mici cu vârste de până la 7 luni), oamenii de știință au folosit electrocardiograme și camere video pentru a compara modificările apărute în ritmul cardiac al sugarilor și comportamentele micuților, pe măsură ce mamele lor desfășurau diferite activități: țineau sugarul în brațe și mergeau, țineau copilul în timp ce stăteau așezate pe scaun, așezau copilul în pătuț și împingeau căruțul în care se afla cel mic. Apoi, în etapa următoare, comportamentul bebelușilor – dacă erau adormiți, în stare alertă sau plângeau – au fost analizate împreună cu ritmul cardiac al micuților.

Rezultatele au arătat că dacă cei mici sunt ținuți în brațe și mama merge prin casă a fost cea mai eficientă metodă de a opri plânsul, iar toți bebelușii s-au liniștit și 45,5% dintre ei au adormit în decurs de cinci minute. Mai mult, 18,2% dintre copii au fost treji atunci când au încetat să mai plângă, dar au adormit în timpul următoarelor minute, pe măsură ce mamele i-au ținut în brațe în timp ce stăteau așezate. Potrivit cercetătorilor, asta înseamnă că somnul superficial al bebelușilor s-a stabilizat după câteva minute.

Când bebelușii sunt adormiți, au un ritm cardiac mai scăzut, iar când sunt agitați sau încep să plângă, inima lor începe să bată mai repede. Datele din studiu au arătat că mersul preț de cinci minute cu cel mic în brațe a încetinit ritmul cardiac al bebelușului și a contribuit la somnul lui, dar doar în cazul sugarilor care plângeau.

Datele studiului au mai arătat că bebelușii au devenit și mai alerți când au pierdut contactul fizic cu corpul mamei – și nu când spatele lor a atins pătuțul. Această idee demontează un mit frecvent întâlnit, cum că bebelușii sunt alertați de momentul în care spatele intră în contact cu pătuțul. De fapt, studiul acesta indică faptul că zona importantă ar putea fi burtica bebelușilor, care este în contact cu persoana care îi ține în brațe.

Totuși, acest studiu este doar unul menit să exploreze anumite posibilități și este necesară o cercetare mai amănunțită, cu un grup mai mare de participanți. Totodată, cercetătorii au recunoscut că nu au ținut cont de diferențele care pot să apară odată cu comunicarea verbală și cea nonverbală, nu au ținut cont de viteza mersului persoanei care ținea bebelușii în brațe și nici de persoana care ține sugarul în brațe – mame, tați, bunici și profesioniști din domeniul îngrijirii copilului.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe