Newsflash
ACTUALITATE Știri

Trei luni fără alcool înaintea conceperii unui copil

de Magdalena Tănăsescu - dec. 30 2023
Trei luni fără alcool înaintea conceperii unui copil

Pentru a avea un copil sănătos, bărbaţii ar trebui să renunţe la alcool cu cel puţin trei luni înainte de a concepe un copil, arată un studiu efectuat de o echipă de cercetători de la Texas A&M University.

Potrivit unui articol publicat în luna decembrie a.c. în Andrology, cercetătorii au demonstrat că este nevoie de mult mai mult timp decât se credea anterior, respectiv mai mult de o lună, pentru ca efectele consumului de alcool să nu mai aibă impact asupra spermei tatălui.

„Ceea ce am descoperit este că sperma tatălui este în continuare afectată negativ de băutură chiar şi în timpul procesului de sevraj, ceea ce înseamnă că durează mult mai mult decât credeam anterior pentru ca sperma să revină la normal”, a afirmat Michael Golding, profesor în cadrul Departamentului de Fiziologie şi Farmacologie Veterinară al Facultăţii de Medicină Veterinară şi Ştiinţe Biomedicale.

Consumul de alcool înainte şi în timpul sarcinii sporește riscul de SAF (Sindromul anticorpilor antifosfolipidici), care provoacă trăsături faciale anormale, greutate sau înălţime scăzută la naştere, probleme de atenţie şi hiperactivitate şi coordonare slabă.

Prof. Golding a remarcat, totodată, că nu este nevoie de un consum excesiv de alcool pentru ca o persoană să experimenteze sevrajul.

În modelele folosite de oamenii de știință, chiar şi consumul a trei-patru beri după serviciu, mai multe zile pe săptămână, poate induce sevrajul atunci când comportamentul încetează.

„În timpul sevrajului, ficatul experimentează un stres oxidativ perpetuu şi trimite un semnal în tot corpul masculin”, explică prof. Golding.

Autorii cercetării susțin că este esențial ca acele cupluri care intenționează să aibă un copil să ştie cu cât timp înainte să se oprească din băutură pentru a preveni defectele congenitale. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe