Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Suferința familiilor medicilor care au murit de COVID-19

Viața Medicală
Florentina Ionescu miercuri, 14 octombrie 2020, ora 10:53

Din cauza unei legi care de mai bine de cinci luni nu are norme de aplicare, potrivit jurnaliștilor de la Press One, familiile medicilor care au murit din cauza infecției cu SARS-CoV-2 sunt în continuare afectate.

Ioana Epure, jurnalist la Press One, spune povestea Rodicăi Hriscu, în vârstă de 66 de ani, care în luna mai a acestui an și-a înmormântat fiica. Lenuța Buta, de 46 de ani, era asistentă la Spitalul Judeţean de Urgenţă „Mavromati” din Botoşani și a murit de COVID-19

decese medici covid-19

La mai bine de cinci luni de la tragedie, scrie jurnalista, mama asistentei trebuie să își întrețină nepotul cu doar 700 de lei pe lună: atât a decis Casa Județeană de pensii că trebuie să primească fiul asistentei decedate.

În analiza realizată de Press One este amintită o lege conform căreia urmașii personalului medical decedat în urma complicațiilor medicale cauzate de COVID-19 beneficiază de dreptul la o pensie de urmaș. Această pensie de urmaș reprezintă 75% din salariul de bază al personalului medical la data decesului.

În teorie, urmații personalului medical ar trebui să beneficieze de această sumă până la împlinirea vârstei de 18 ani sau până la 26 de ani (dacă trebuie să termine studiile universitare).

Din păcate, în decizia care stabilește pensia de urmaș a fiului asistentei decedate în mai 2020 scrie că femeia a murit de „boală obișnuită”. Puteți citi aici articolul complet.

Imagine: rawpixel.com

Etichete: medici decese medici decedati covid covid-19 medici personal medical covid-19 decese COVID decese coronavirus

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
Avem două tipuri de abonamente anuale:
• Tipărit + digital – 200 de lei
• Digital – 129 lei

Prețul include TVA și taxele poștale de expediere a ziarului.
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
• Colegiul Medicilor Dentiști din România – 5 ore de EMC
• Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
• OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
• OAMGMAMR – 5 ore de EMC